Vogels kan teken van leven geen passend vervolg geven bij ’Koniklijke’ en lijdt aan ’bibberitis’: ’We hebben een duwtje in de rug nodig’

HFC-aanvoerder Jacob Noordmans met een uiterste poging, voordat Pim ten Have kan ingrijpen. Op de achtergrond kijkt Noordmans’ voorganger en huidig Vogels-captain Wessel Boer toe.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Na de hoopgevende 0-0 van vorige week tegen kampioen Katwijk viel er zaterdagmiddag op bezoek bij Koninklijke HFC weer helemaal niets te juichen voor IJsselmeervogels: 2-0.

Net als Vogels kenden ook de Haarlemmers een povere start. Inmiddels is de ploeg van Gertjan Tamerus aan de beterende hand. Trainer en spelers konden dat in alle rust doen, aangezien er bij een club als HFC na drie nederlagen op rij geen luchtalarm afgaat. Bij de ’Rooien’ gelden andere wetten. Nadat in het afgelopen seizoen ook al niet fantastisch werd gepresteerd, is het gemor aan de boorden van het IJsselmeer bijna tot in Haarlem hoorbaar.

Hoe de ploeg van de geplaagde Gert Peter de Gunst momenteel in zijn vel steekt, bleek toen HFC na ruim tien minuten een eerste hoekschop mocht nemen. Na een redelijke openingsfase kregen de bezoekers achterin acuut de ’bibberitis’. Hoewel het ruimwerk paniekerig verliep, bleef de ploeg een tegentreffer nog bespaard. Drie minuten later ging het bij de tweede Haarlemse corner alsnog mis: 1-0.

Doordat de thuisploeg in het restant van de eerste helft verzuimde door te drukken, bleef IJsselmeervogels in de wedstrijd. Na rust bracht invaller Khalid Tadmine wat meer gif in de ploeg. Zijn inbreng betaalde zich al na vijf minuten uit toen centrale verdediger Guus Offerhaus de aalvlugge oud-HFC’er in het strafschopgebied naar de grond werkte: penalty.

Mike van de Laar probeerde het laag in de rechterhoek. HFC-doelman Michaelis gokte goed en bokste de bal naast. Duidelijk werd vervolgens dat Vogels momenteel niet over genoeg veerkracht beschikt om een dergelijke opdoffer te kunnen verwerken. De 2-0 viel twintig minuten voor tijd toen Jim Hulleman de bal achterwaarts binnenkopte.

Lichtpuntje voor IJsselmeervogels was de terugkeer van centrale verdediger en captain Wessel Boer. ,,Het was heel frustrerend om als nieuwe jongen én aanvoerder van het elftal geblesseerd te moeten toekijken. Ik probeerde de moed er in te houden bij de jongens. Meer kon ik niet doen.’’

Als toeschouwer miste Boer soms de strijdlust bij zijn ploegmakkers. De absolute wil om te winnen. ,,Nadat we elkaar beloofden om voor elkaar door het vuur te gaan, werd het beter. Tegen Katwijk zag je dat al terug. Ook vandaag was er niks mis met de vechtlust. Maar we hebben een duwtje in de rug nodig. Op voorsprong komen en een wedstrijd winnen, daar snakken we naar. De potentie is er.’’

Vlak voor tijd ging Boer naar de kant vanwege een opkomende kramp in zijn nog niet helemaal kakelverse bovenbeen.

Tweede divisie

Koninklijke HFC-IJsselmeervogels 2-0

15. Noordmans 1-0, 69. Hulleman 2-0.

IJsselmeervogels: Schaap; Ten Have, Boer (85. Haian), Willems, Martis (73. Visser); Van Son (85. Ramdas), Van de Laar, Ruizendaal (64. Van Arnhem); El Haddouti (46. Tadmine), Sánchez Angulo, Sterling.

Meer nieuws uit Sport Regionaal