Man die herseninfarct kreeg op behandeltafel chiropractor voelt erkenning door kwakzalversprijs. ’Ik ben zwaar lichamelijk gehandicapt’

Het kraken van de nek, dit is niet Gerben uit het verhaal.© Getty Images

Annemarie de Jong
Bloemendaal

Hij krijgt zijn oude leven er niet mee terug, maar toch is Gerben (40) blij dat de kwakzalversprijs is toegekend aan het Openbaar Ministerie. ,,Voelt als erkenning.”

De ’Meester Kackadorisprijs’ van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ging dit jaar naar het OM voor de opstelling van een officier van justitie in een zaak tegen een Haarlemse chiropractor.

Gerben uit Bloemendaal kreeg in 2016 op de behandeltafel bij de chiropractor een herseninfarct. De vastgoedanalist raakte blijvend invalide en arbeidsongeschikt. Bij de strafrechtszaak tegen de chiropractor werden door de officier van justitie twee chiropractors geraadpleegd, maar geen neuroloog.

Scheurtje

De Haarlemse chiropractor werd begin 2022 vrijgesproken van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De geraadpleegde chiropractors stelden dat het scheurtje in zijn halsslagader dat het herseninfarct veroorzaakte, ook op andere manieren kon zijn ontstaan.

Onzin, zegt Gerben: ,,Het gebeurde één seconde na de kraak. Ik lag met mijn gezicht naar beneden op de behandeltafel. Toen verdween het gevoel uit mijn benen en kon ik minder goed ademhalen. Het werd zwart voor mijn ogen en ik verloor mijn bewustzijn. Dus oorzaak en gevolg zijn voor mij honderd procent zeker.”

Intensive care

Nadat hij wegzakte werd hij gereanimeerd. Wekenlang lag hij verlamd op de intensive care. ,,Ik ben zwaar lichamelijk gehandicapt. Er is geen moment dat ik geen last heb. Elke ochtend bij het opstaan moet ik er weer aan wennen dat mijn lichaam niet meer is zoals het was.”

Tijdens de strafzaak stelden chiropractors dat hun beklaagde collega had gehandeld volgens de beroepsnorm. „De medisch officier realiseerde zich kennelijk niet dat deze beroepsnorm door de chiropractoren zelf is bedacht en aanzienlijk verschilt van de richtlijnen van neurologen en orthopeden”, stelt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. ,,Een geval van de slager die zijn eigen vlees keurt”, zegt Gerben, die vanwege privacy van zijn gezin zijn achternaam niet in de publiciteit wil.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij wijst ook op een hoogleraar, die eerder stelde dat er wel een causaal verband was tussen de ’nekmanipulatie’ en de opgetreden complicatie.

Risico’s

Gerben: ,,Wat er is gebeurd kan ik niet meer omkeren. Het enige wat ik kan doen is mensen informeren over de risico’s van de behandeling bij een chiropractor. Die risico’s worden ook niet duidelijk gecommuniceerd.”

De voorheen kerngezonde Gerben is grotendeels afhankelijk van een rolstoel, heeft amper energie en een slechte longfunctie. ,,Mijn bewegingen zijn beperkt. Ik slaap vrij veel.” Zijn vrouw verzorgt hem 24 uur per dag en het gezin verhuisde naar een aangepaste woning. ,,Voor mijn kinderen is het ook heel vervelend, maar die weten inmiddels niet beter.” De chiropractor werkt nog. ,,Dat vind ik heel wrang.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.