Vrees voor honderden doden en miljardenschade door orkaan Ian

ANP Producties | Bron: ANP
Charleston

De orkaan Ian die een spoor van vernieling achterliet in Florida, heeft daar tot nu toe 45 levens geëist. Voor de levens van enkele honderden mensen in de zuidelijke staat wordt gevreesd, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Een kleine twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van de storm.

De hulpdiensten hebben zeker 275 mensen gered uit een benarde situatie. Helikopters vliegen af en aan om mens en dier te bevrijden. Sommige kustplaatsen zijn compleet verwoest, zo is te zien op luchtbeelden van CNN.

De schade in Florida wordt, alleen al voor verzekeraars, geschat op zeker 63 miljard dollar, omgerekend ruim 64 miljard euro. De werkelijke schade zou, door mensen die niet of onderverzekerd zijn, nog veel hoger kunnen zijn.

Schade

Ian ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina minder groot dan in Florida, waar steden onderliepen en hele straten werden weggeblazen. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.

Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Ruim 165.000 inwoners van South Carolina zitten volgens de website Poweroutage.us zonder elektriciteit, net als 273.000 mensen in buurstaat North Carolina, waar Ian eveneens overheen trok. In Florida zitten meer dan 1,5 miljoen mensen nog altijd zonder stroom.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.