Tsjechische onderscheiding voor Helena Verhoef van het Comenius Museum

Helena Verhoef-Musílková en de Tsjechische minister van cultuur, Martin Baxa.© foto pr

Van onze verslaggever
Naarden

Helena Verhoef-Musílková heeft in Praag de Artis Bohemiae Amicis-penning uit handen van de Tsjechische minister van cultuur, Martin Baxa, ontvangen.

Verhoef-Musílková kreeg deze erepenning vanwege haar jarenlange inspanningen als bestuurslid en secretaris van het Comenius Museum in Naarden. In die hoedanigheid droeg zij actief bij om het gedachtegoed van Jan Amos Comenius in binnen- en buitenland uit te dragen.

Baxa memoreerde de wijze waarop zij de Tsjechisch-Nederlandse culturele betrekkingen wist uit te bouwen. Onder meer door de samenwerking met culturele instellingen in Tsjechië, waaronder het Muzeum Jana Amose Komenského in Uherský Brod. De nieuwe vaste tentoonstelling ’De Wereld van Comenius’, die qua concept en uitvoering in Tsjechië werd ontwikkeld, is daar een recent voorbeeld van.

Naast haar werk in Nederland was Verhoef-Musílková tussen 1995 en 2021 eigenaar van het theater annex bioscoop in Josefův Důl in Noord-Tsjechië. Ook heeft ze vanaf 2021 het initiatief geleid om daar een oorlogsmonument te restaureren. In 1919 was er aan het monument een gedenkplaat bevestigd ter nagedachtenis aan dertien soldaten die er in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Bij deze restauratie werkte ze samen met plaatselijke inwoners.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.