Bonus voor fulltime werken? Goed idee, maar ook voor vier dagen per week | commentaar

© Foto ANP

Annelies Karman

Politiek Den Haag denkt na over een bonus voor fulltimers. Extra geld moet parttimers ertoe brengen om meer uren te werken en dat is dan weer goed tegen het tekort aan personeel, dat inmiddels alle sectoren teistert.

Prima plan om werk meer te laten lonen. Het streven moet daarbij niet zijn dat iedereen vijf dagen op het rooster komt, ook bij vier dagen werken is zo’n bonus zinvol. Het mes snijdt dan aan twee kanten.

In gezinnen is het nu vaak zo geregeld dat één ouder drie dagen werkt en de ander vijf. Bij heterostellen draait de man vaak de meeste uren. Je kunt als politiek op je kop gaan staan, maar het is niet erg waarschijnlijk dat in deze gezinnen beide partners vijf dagen gaan werken. Dat is lastig combineren met de zorg voor de kinderen en het huishouden. Wat wel haalbaar is: beide ouders werken vier dagen. Hierdoor hebben ze allebei evenveel tijd voor hun carrière, de kinderen en de was. In veel gevallen is dat goed voor de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.

Burn-out

Bovendien helpt een werkweek van vier dagen ook tegen het toenemende aantal burn-outs. Zo’n zestien procent van de Nederlanders had in 2021 burn-outklachten. Minder dagen werken per week is goed voor de werk-privébalans. In de zorg en het onderwijs is relatief veel personeel parttime. Vakbonden geven aan dat veel van deze banen te zwaar zijn om fulltime te doen. Dat is een extra reden om de fulltimebonus ook voor vier dagen uit te keren.

Lees ook: Gaat een bonus voor fulltimebaan zoden aan de dijk zetten in de zorg en onderwijs? En nog twee vragen

Verzekeraar Achmea voerde de vierdaagse werkweek een paar jaar geleden in na cao-onderhandelingen. Werknemers hoefden daarbij geen salaris in te leveren. Een mooi gebaar naar het personeel. Het is ook slim in de huidige krappe arbeidsmarkt. Je bindt als bedrijf zo werknemers aan je en je bent interessant voor wie een baan zoekt. Doordat het personeel meer dagen vrij heeft, gaat het ziekteverzuim waarschijnlijk omlaag.

Niet verplicht

Je moet bedrijven niet verplichten om een vierdaagse werkweek in te voeren. Gezien de krappe arbeidsmarkt gaat dat nu te ver. Het is wel een mooi streven voor de nabije toekomst. Helemaal goed is het als werkgevers er zelf voor kiezen, zoals Achmea. Ze doen er vrouwen, maar ook mannen én zichzelf een plezier mee.

Lees ook: Extra werken loont amper: belastingdruk middeninkomens fors hoger

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.