Van vliegenzwam tot worstnetwatje. Stuur uw mooiste paddenstoelenfoto naar de krant

Het is weer paddenstoelentijd.© foto Margot Brakel Fotografie

Susanne van Velzen
Hilversum

Uit de enthousiaste foto-inzendingen van de afgelopen jaren weten we dat paddenstoelen altijd een snaar raken bij onze lezers. Ze zijn het hele jaar door te vinden in bossen en tuinen maar in de herfst beleven ze hun hoogtepunt.

Net als voorgaande jaren roepen we de lezers op om met hun fotocamera of smartphone op jacht te gaan in Gooi, Vechtstreek en Eemland naar bijzondere exemplaren. Groot, klein, kleurrijk of saai. Alle paddenstoelen zijn welkom. Dit is het moment waarop de paddenstoelen, geholpen door de weersomstandigheden, uit de grond schieten.

De afgelopen dagen is het weer snel omgeslagen. De warmte is verdreven, het regent veel, waait wat meer en de eerste blaadjes vallen van de bomen. De natuur sterft af waardoor er veel voeding is voor de schimmels in de grond. Kijk ook eens goed in de tuin, want ook daar groeien soms de mooiste exemplaren. Fotograaf Margot Brakel legde deze twee mini-paddenstoelen vast in haar eigen voortuin in Hilversum. ,,Ik had die dennenappel een keer meegenomen en in mijn tuin gelegd. Van de week zag ik ineens die paddenstoeltjes eruit groeien. Prachtig gezicht.”

Nederland telt wel vijfduizend verschillende soorten paddenstoelen. Bekende exemplaren zijn de vliegenzwam en de inktzwam. Maar je kunt ook zomaar stuiten op een knolamaniet, het schakelspoortrilkorstje, de zompzwam, het worstnetwatje of het wratsporig keutelschijfje.

Mail de foto onder vermelding van paddenstoel naar redactie@gooieneemlander.nl. Vergeet niet uw naam en woonplaats en de plek waar u de paddenstoel aantrof erbij te zetten. Ook de naam van de paddenstoel horen we graag. Een selectie van de inzendingen plaatsen we in de krant en op de website.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.