Gooise Meren trekt portemonnee om verkeersveiligheid Koningshoek Naarden te verbeteren

De in- en uitrit van Koningshoek is een van de drukke punten op de Amersfoortsestraatweg.© Foto Mediahuis

Joyce Huibers
Naarden

De gemeente Gooise Meren wil volgend jaar de verkeersveiligheid rond woon- en winkelgebied Koningshoek in Naarden aanpakken. De geplande maatregelen kosten een kleine vijf ton.

Al jaren wordt de Amersfoortsestraatweg tussen rotonde Zandbergen en de kruising met de Beethovenlaan als onveilig ervaren, al is de locatie met veertien ongelukken tussen 2014 en 2020 geen ’black spot’ te noemen. Op korte afstand van elkaar bevinden zich hier echter wel verschillende in- en uitritten en is het er met name tijdens de avondspits en op zaterdagen druk vanwege de nabijgelegen sportvelden en de Albert Heijn bij Koningshoek. Gooise Meren besloot daarom vorig jaar om samen met bewoners en belanghebbenden de situatie te onderzoeken.

Nu ligt er een rapport met aanbevelingen die het college wil overnemen. Zo komt er onder andere vanaf de Godelindeweg een fietsdoorsteek naar het winkelcentrum van Koningshoek, worden de verschillende in- en uitritconstructies van onder andere de parallelbaan Amersfoortsestraatweg, Zandbergen en de Albert Heijn verbeterd en wordt het kruispunt met de Beethovenlaan een voorrangsplateau waar dertig kilometer per uur gereden mag worden.

Het college kiest ervoor om op dit kruispunt ook een middeneiland te maken. Dat kost 65.000 euro meer, maar geeft fietsers en voetgangers wel de gelegenheid om de Amersfoortsestraatweg in twee fases over te steken. Nu is het soms zoeken naar een gaatje in de stroom met auto’s. Ook betekent het aanleggen van een middeneiland dat er twee bomen gekapt moeten worden aan weerszijden van het kruispunt.

De aanpassingen en verbeteringen gaan volgens een eerste kostenraming een kleine vijf ton kosten. Dat is fors meer dan het budget dat Gooise Meren nu beschikbaar heeft, namelijk 150.000 euro. Het college kondigt dan ook aan dat medio 2023, als het definitieve ontwerp naar de gemeenteraad gaat voor goedkeuring, om een aanvullend krediet zal worden gevraagd. Gooise Meren hoopt in het najaar van 2023 met de aanpassingen te kunnen starten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.