Noord-Korea voert weer rakettest uit en wil kernproef gaan doen

ANP Producties | Bron: ANP
SeoulTokio

Noord-Korea heeft volgens Japan en Zuid-Korea woensdag twee ballistische korteafstandsraketten afgevuurd die in de Japanse Zee terechtgekomen zijn. In die wateren houden Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen. De lancering komt op een dag dat in Zuid-Korea werd gemeld dat het noorden na vijf jaar weer een kernproef wil doen.

De voorbereidingen worden getroffen voor de eerste nucleaire test sinds 2017. Als de kernproef doorgaat zal die waarschijnlijk tussen 16 oktober en 7 november plaatsvinden, denkt de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS volgens persbureau Yonhap.

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en aan kernwapens te werken. De internationale gemeenschap heeft Noord-Korea zware sancties opgelegd, maar daarmee kwam geen einde aan de wapenprogramma's. Het geïsoleerde land voerde deze woensdag en afgelopen zondag nog een rakettest uit.

Timing

Zuid-Koreaanse parlementariërs zijn nu geïnformeerd dat voorbereidingen voor een nieuwe nucleaire test in hun buurland zijn afgerond in testgebied Punggye-ri. Daar zijn sinds 2006 al zes ondergrondse kernproeven uitgevoerd. Als weer een test plaatsvindt, zal de timing volgens de Zuid-Koreaanse spionnen waarschijnlijk afhangen van gebeurtenissen in China en de Verenigde Staten.

Een parlementariër zei tegen Yonhap dat de kernproef volgens de NIS gehouden kan worden in de periode tussen het volgende partijcongres van de Chinese communisten en de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. China staat bekend als belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea dat de VS ziet als grootste rivaal.

Oplossing

Een diplomatieke oplossing voor de onrust over de Noord-Koreaanse wapenprogramma's lijkt nog altijd ver weg. De Verenigde Staten deden tijdens het presidentschap van Donald Trump een poging met Kim te onderhandelen over zijn kernwapens, maar dat leidde niet tot een doorbraak.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wordt donderdag verwacht in het zwaarbewaakte grensgebied tussen het democratische Zuid-Korea en het stalinistisch bestuurde Noord-Korea. In die regio zijn ook veel Amerikaanse militairen gelegerd. Harris is de hoogste Amerikaanse functionaris die de zogeheten gedemilitariseerde zone bezoekt sinds Joe Biden aantrad als president.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.