EU: referenda in Oekraïne zijn illegaal en de uitslagen vervalst

ANP Producties | Bron: ANP
BrusselBerlijn

De referenda die de afgelopen dagen in het zuidoosten van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn "illegaal en de uitslagen zijn vervalst". Dit zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell. De stembusgang in door Rusland bezette delen van Oekraïne is "een nieuwe schending van de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne", aldus Borrell.

Bijna alle kiezers hebben zich volgens de machthebbers in de regio's waar is gestemd, uitgesproken voor aansluiting bij de Russische Federatie. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda al meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. Mogelijk stelt de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in een toespraak tot het parlement dat Rusland de gebieden die naar schatting 15 procent van Oekraïne beslaan, zal annexeren.

Kiev heeft in een reactie laten weten dat het land doorgaat de "tijdelijk bezette gebieden te bevrijden". Oekraïne heeft daarbij opnieuw opgeroepen "aanzienlijk meer" militaire hulp te sturen en meer sancties tegen Rusland af te kondigen. Bondskanselier Olaf Scholz heeft beklemtoond dat het beleid van de Bondsrepubliek jegens Rusland en Oekraïne niet verandert door de "nepreferenda".

De volksraadpleging was in vier provincies waar ook voor de Russische inval in februari veel Russisch als eerste taal werd gesproken en waar in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk al sinds 2014 een burgeroorlog woedt tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense strijdkrachten en milities.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.