Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

ANP Producties | Bron: ANP
Donetsk

Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.

De Veiligheidsraad

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezwoer dinsdag dat het Westen Russische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit zal erkennen. Zijn Franse collega Catherine Colonna noemde de referenda een "maskerade" die meer sancties zal uitlokken en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde de stembusgang een "schijnvertoning".

De Verenigde Staten kondigden aan dinsdag in de Veiligheidsraad met een resolutie te komen waarin de referenda worden veroordeeld en waarin Rusland wordt verplicht zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Maar Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement. Als hij de regio's annexeert, zou hij iedere Oekraïense beschieting kunnen zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.