Grote hoeveelheden regen op komst met neerslag tot 60 mm: ’Veel meer dan normaal’

Internetredactie

Komende dagen is het volop herfst. Vooral in de kustgebieden wordt er veel neerslag verwacht. ’Het is veel meer dan normaal’, meldt Weerplaza. Naast regen is er lokaal ook kans op onweer.

Sinds zondag regent het met tussenpozen al flink in Nederland. „We hebben afgelopen dagen neerslagsommen van 10 tot 15 mm op sommige plaatsen gehad”, zegt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. „Maar komende dagen moeten we echt denken aan een maandsom aan neerslag. En dan praten we over 60 tot 70 mm. Het is veel meer dan normaal.”

Record ooit gemeten

Normaal valt er in een septembermaand tussen de 60 tot 70 mm regen.

Van Bernebeek: „Maar je moet je voorstellen dat delen van Zeeland al nu boven de 200 mm zitten deze maand. Daar komt de regen van komende week nog bij. Het zou kunnen dat we op sommige plekken op meer dan 250 mm uitkomen. En dat behoort tot de top van neerslagsommen die ooit in september gemeten zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Eind van de week meer zon

De regen heeft ook invloed op de temperatuur. Vorige week werd een kouderecord gemeten, dat kwam deels door de regen en bewolking. Daardoor bleef de temperatuur heel laag, legt Van Bernebeek uit. „Dat zien we vandaag en morgen ook. In gebieden waar het blijft regen is het zo’n 11, 12 graden. Waar je normaal een temperatuur van 19 graden hoort te hebben.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de loop van de week wordt het allemaal ietsje beter. De zon komt vaker tevoorschijn, maar er blijft elke dag een bui vallen. Vanaf donderdag wordt het gemiddeld 15-16 graden.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.