Loosdrechtse roeister Veronique Meester verovert WK-zilver in de twee-zonder

Ymkje Clevering (links) en Veronique Meester.© Foto EPA

Van onze verslaggever
Racice

Veronique Meester en Ymkje Clevering hebben bij de WK in het Tsjechische Racice zilver gehaald in de twee-zonder. Het duo moest in de finale alleen de boot van titelverdediger Nieuw-Zeeland voor laten gaan. De roeisters uit de VS pakten het brons.

De 27-jarige Loosdrechtse Meester en Clevering kwamen na het eerste deel van de race sterk opzetten, maar hadden een achterstand ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse roeisters Grace Prendergast en Kerri Williams. Het Nederlandse duo kwam in de slotfase nog dichtbij, maar was met 7.06,02 minuten ruim twee seconden langzamer dan Nieuw-Zeeland.

De twee roeisters maakten eerder deel uit van de vier-zonder die zilver pakte op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 en bij de laatste WK in 2019 in Oostenrijk.

Recordaantal medailles

De Nederlandse roeiploeg heeft de wereldkampioenschappen afgesloten met een recordaantal van tien medailles. Het hoogtepunt was de gouden plak voor skiffeuse Karolien Florijn, die als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel pakte op dit onderdeel. Acht keer was er zilver voor Oranje en de mannen in de vier-zonder pakten zaterdag brons.

Melvin Twellaar kon zijn Europese titel in de skiff geen vervolg geven met een gouden plak op de WK. De Duitser Oliver Zeidler prolongeerde zijn mondiale titel, Twellaar werd tweede. Martine Veldhuis veroverde vrijdag al zilver in de lichte skiff. De mannen acht en vrouwen acht pakten zondag allebei ook zilver, net als de roeisters in de vier-zonder en dubbelvier zaterdag. Ook Roos de Jong en Laila Youssifou (dubbeltwee) roeiden naar de tweede plek.

Florijn was bij de NOS lovend over de prestaties van de Nederlandse ploeg. „Iedereen doet het zo goed, dat is zo leuk en aanstekelijk”, aldus de wereldkampioene. De 24-jarige skiffeuse kon haar overwinning nog maar moeilijk geloven. „Dat komt nog wel, ik denk morgen.”

Wetenschap

Hoofdcoach Eelco Meenhorst noemde bij de NOS de unieke prestatie van Florijn ’heel bijzonder’. Met alle goede prestaties in Tsjechië heeft de roeiploeg volgens hem een nieuwe stap gezet op het internationale podium. „Dit is een mooie opstap, maar richting de Spelen neemt het niveau steeds toe. Wij moeten er dus ook elk jaar een stapje bij zetten.”

Sinds zijn komst in 2013 is er het nodige veranderd bij de roeibond. „Op het gebied van voeding zijn er dingen veel beter geregeld. En er is nu een mooie combinatie van roeiexpertise en aan de andere kant de menselijk benadering en de wetenschap. De wetenschap is een belangrijke bron voor ons om verbetering te vinden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal