Joke Visser (64) uit Nederhorst den Berg ’buur van het jaar 2022’. Award van corporatie Het Gooi en Omstreken naar drijvende kracht achter weggeefhoek

Joke Visser (rechts): ,,Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om hulp te vragen”.© foto het gooi- en omstreken

Eddie de Paepe
Nederhorst den Berg

Joke Visser (64) uit Nederhorst den Berg is - wat corporatie Het Gooi en Omstreken betreft - buur van het jaar 2022. Dit werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de Nationale Burendag.

Sociaal Projectleider Ilse Schrijver van de woningcorporatie overhandigde de award. De Buur van het Jaar Award wordt sinds 2019 door Het Gooi en Omstreken uitgereikt. Huurders konden tot 5 september hun favoriete buurman of buurvrouw nomineren. Paulien van Voorst zag de oproep en nomineerde direct buurvrouw Joke, die al dertien jaar het gezicht van de Weggeefhoek Gooi- en Vechtstreek is. Samen met vijfentwintig vrijwilligers - onder wie Paulien en buurvrouw Maigret - verdeelt de weggeefhoek voedselpakketten en allerlei andere spullen voor mensen die het hard nodig hebben. „Joke verdient het echt om in het zonnetje gezet te worden met alles wat ze doet voor anderen”, stelt Paulien, die zelf ook hulp van Joke heeft gekregen. „Ze voelt als een tweede moeder voor mij.”

(tekst gaat door onder de foto)

© foto het gooi- en omstreken

Blij verrast

Voor Joke is het niet meer dan vanzelfsprekend om voor anderen klaar te staan. Ze is blij verrast met de titel. „Ik kom uit Arnhem, daar ben ik gewend om elkaar te helpen in de buurt waar ik woonde. Daarnaast heb ik zelf ook armoede gekend, dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om hulp te vragen.” In de weggeefhoek komt vraag en aanbod van spullen samen. Vanwege gezondheidsproblemen heeft ze de stichting die achter de weggeefhoek zat moeten laten rusten.

De weggeefhoek op Facebook is nog steeds populair. „We helpen ongeveer veertig tot vijftig gezinnen per week. Ik probeer vanuit huis zoveel mogelijk te doen wat lukt in verband met mijn gezondheid.” Naast de weggeefhoek kunnen mensen ook altijd bij Joke terecht voor een praatje, kopje koffie en past ze met alle plezier op hun huisdier. „Ik pas nu op de vogels van de buren die op vakantie zijn.”

(tekst gaat door onder de foto)

© foto het gooi- en omstreken

Sociaal Projectleider Ilse Schrijver: „Vooral in deze tijden met alle hoge kosten zijn dit soort initiatieven harder nodig dan ooit. Daarnaast zet Joke zich in voor een hele gemeenschap, niet slechts een buur. Daarom verdient Joke de titel van Buur van het Jaar 2022.” Joke neemt het stokje over van Karin uit Blaricum, de winnares van 2021.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.