’Geweld eindigt waar respect begint.’ Herdenkingstegel krijgt, drie jaar na dato, toch een mooie plek in Hilversum, in de pastorietuin van de Vitus

Even stilstaan bij het doel van de jaarlijkse herdenking.© foto studio kastermans/alexander marks

Eddie de Paepe
Hilversum

In de pastorietuin van de Vituskerk is zaterdagmiddag een tegel onthuld ter herdenking van slachtoffers van geweld. Die zou eigenlijk, drie jaar geleden, een plekje krijgen bij het Monument van Verdraagzaamheid, maar de geplande metamorfose van het Stationsplein stak daar een stokje voor.

Zaterdag 21 september 2019 was Hilversum het decor van de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Op initiatief van de Hilversumse Maya Bor, wier zoon Marc Julien Plessius tien jaar eerder in Peru verdween. Hij is vermoedelijk vermoord. Honderden nabestaanden liepen drie jaar geleden mee met de mars, die jaarlijks wordt georganiseerd door de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Met bij zich een heel lang lint met daarop de namen van mannen, vrouwen en kinderen die door geweld om het leven zijn gekomen.

Het was indertijd de bedoeling om bij het Monument van Verdraagzaamheid op het Stationsplein, die de plek markeert waar in september 1986 Michael Poyé door een skinhead werd vermoord, een herdenkingstegel te plaatsen. Dat plan ging niet door vanwege de ingrijpende plannen van de gemeente met het plein en de omgeving.

(tekst gaat verder onder de foto)

Beeld van de landelijke herdenking, drie jaar geleden, in Hilversum.© archieffoto studio kastermans

In de kast

„Wij hebben indertijd vooraf contact gehad met de gemeente”, vertelde Rien Verbiest van de FNG zaterdagmiddag in de pastorie van de Vituskerk. „Die zeiden: ’Dat is misschien wel een mooie plek, maar we zijn nog niet zo ver. En het is de vraag of jullie er een vergunning voor krijgen’.” Waarna de tegel een tijdelijke plek kreeg in de kast van Maya Bor. Om uiteindelijk zaterdag dus te verhuizen naar de pastorietuin van de Vitus.

Verbiest: „Het Stationsplein staat nog steeds in ons wensenboek, hoor: het liefst leggen we de tegels natuurlijk op een openbaar toegankelijke plek. Maar hiermee is voor ons de druk eraf. Dit is een mooie plek, zeker omdat de tuinman er zoveel mee heeft.” Die tuinman is Gerard van der Voort, gepensioneerd bakker, die al vijfentwintig jaar actief is als hovenier van de kerk. „Ik heb van de week een mooi plekje vrijgemaakt voor de tegel”, meldde de Hilversummer.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ontvangst in de pastorie van de Vitus.© foto studio kastermans/alexander marks

De onthulling vond plaats in kleine kring. Het groepje nabestaanden - onder wie Wicky van der Meijs, dochter van de in 2002 in Hilversum vermoorde Martien van der Meijs - werd gastvrij ontvangen door pastoor Jules Dresmé. Na een kopje koffie of thee, een koekje of een bonbon in de pastorie ging het naar buiten. De herdenkingssteen ligt in het ovale grasperk tegenover de voordeur, omringd door een ligusterhaagje en baksteentjes, en versierd met viooltjes. De tekst luidt: ’Geweld eindigt waar respect begint; 21 september 2019’.

(tekst gaat verder onder de foto)

De tegel.© foto studio kastermans/alexander marks

Verlossing

Tijdens de korte plechtigheid werd stilgestaan bij het doel van de jaarlijkse herdenking, met een persoonlijk verhaal of een gedicht. Ook pastoor Dresmé sprak het gezelschap toe. „Geweld is een teken van macht”, zo zei hij. „Maar ook van zwakte en onmacht.” Hij benadrukte het belang van herdenken. „Het is goed om de herinnering levend te houden. Er is een Joods gezegde, dat luidt: ’Vergeten is ballingschap, herinneren is verlossing.’ Delen met anderen, elkaar troost geven, verlicht de pijn. Solidariteit is van grote betekenis.”

Dresmé, die in 2019 de Vitus al openstelde voor de landelijke herdenking, benadrukte: „We leven met u mee.” „U bent hier altijd welkom. Het hek is altijd open. Behalve ’s nachts, maar ik neem aan dat u dan op een oor ligt.”

Lees ook: Lint van achthonderd meter met namen geweldslachtoffers trekt door de straten van Hilversum: Letterlijk stilstaan bij slachtoffers van geweld

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.