Toch 500 Oekraïense oorlogsvluchtelingen in voormalig Philipscomplex in Hilversum. Silverpoint-pand ook nog in beeld

Het voormalige Philipscomplex met op de voorgrond de Anton Philipsweg en boven de Laarder Wasmeren.© archieffoto studio kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

De gemeente Hilversum gaat begin volgend jaar voor de duur van drie jaar 500 Oekraïners huisvesten in één van de gebouwen van het voormalige Philipscomplex aan de Anton Philipsweg. Naar het Silverpoint-pand aan de Schapenkamp wordt nog gekeken.

Uit onderzoek is gebleken dat één van de panden van het Philipscomplex geschikt is om tijdelijk vluchtelingen op te vangen, meldt de gemeente. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is akkoord en betaalt de kosten. Naar verwachting kan de gemeente de opvangplek begin 2023 in gebruik nemen.

Dinsdagavond organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor bewoners in de brandweerkazerne aan de Kamerlingh Onnesweg (van 20.30 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 20.00 uur). Omwonenden kunnen dan vragen stellen en ideeën aandragen. ’De ervaring op de Heuvellaan leert dat omwonenden met initiatieven komen om de Oekraïense gasten een warm welkom te geven’, aldus de gemeente. Zij hebben zaterdag een uitnodiging gekregen om naar de inloopavond te komen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het Silverpoint-pand is nog in beeld voor opvang.© archieffoto studio kastermans

Silverpoint

Het Silverpoint-pand op de hoek van de Stationsstraat en de Schapenkamp - tegenover het station - staat op de nominatie om over vier jaar gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. De gemeente onderzoekt of Silverpoint tot die tijd gebruikt kan worden als opvanglocatie voor oorlogsvluchtelingen. De technische staat en de kosten zijn hierbij ook onderwerp van onderzoek. Omwonenden ontvangen deze week een brief over het lopende onderzoek. Ook krijgen ze bericht als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Andere locaties

Op dit moment vangt de gemeente in het voormalige Vara-complex aan de Heuvellaan 350 Oekraïners op. Dit kan tot maart volgend jaar. Dan start naar verwachting de sloop en nieuwbouw op dat terrein. De gemeente verbouwt nu een kantoor aan de Thebe 22 op het Arenapark om straks de bewoners van de Heuvellaan te huisvesten. Ook bieden diverse hotels onderdak aan ruim 100 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Particuliere huishoudens bieden nu aan ongeveer 400 Oekraïners onderdak.

Lees ook: Zorgen over voldoende bedden voor Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers in Gooi en Vechtstreek. PvdA Hilversum: Schiet onze veiligheidsregio tekort?

Deel voormalig Philipscomplex in Hilversum in beeld voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. Geruchten zorgen voor onrust in de buurt

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.