Voltallig kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens politieke beschouwingen: voorzitter ontneemt hem het woord

Binnenlandredactie
Den Haag

Het voltallige kabinet is woensdagavond weggelopen tijdens de bijdrage van FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet. Die stelde tijdens zijn betoog tijdens de algemene politieke beschouwingen dat Financiënminister Sigrid Kaag aan een universiteit studeerde die volgens Baudet betrokken zou zijn bij spionage. Baudet werd - nadat hij weigerde zijn woorden terug te nemen - het woord ontnomen door Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Kamervoorzitter Bergkamp schorste middenin het betoog het debat omdat er geen bewindslieden meer aanwezig waren. Die waren namelijk weggelopen uit de plenaire zaal. Het leidde tot tumult in de Tweede Kamer.

PVV-leider Wilders eiste dat het kabinet terug zou komen, omdat anders het debat niet voortgezet kon worden.

Alleen premier Mark Rutte keerde daarna terug. Hij zei dat Kamerleden soms de grenzen opzoeken, maar dat hier ’een grens over is gegaan’. „Ik ga hier weer zitten, maar heel bepalend zal zijn wat er nu gebeurt in het debat.”

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Baudet weigert woorden terug te nemen

Kamervoorzitter Bergkamp vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Toen Baudet dat weigerde, ontnam Bergkamp de fractievoorzitter het woord voor de rest van het debat.

Baudet zei eerder tijdens het debat dat Kaag studeerde aan een universiteit die dient als ‘opleidingsinstituut voor Westerse geheime diensten’ voor ‘globalistische elites’ die ‘achter de schermen ons leven willen plannen’.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemde het verspreiden van een ‘complot over waar de minister gestudeerd zou hebben niet gepast.’ Ze vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Toen de FvD-voorman dat weigerde, ontnam Bergkamp de fractievoorzitter het woord voor de rest van het debat.

Uniek

Kaag gebaarde tijdens de bijdrage van Baudet met haar handen naar de Tweede Kamervoorzitter, terwijl achter haar al meerdere leden van het kabinet opstapten. Zo vertrok VVD-staatssecretaris Eric van der Burg samen met VVD-minister Christianne van der Wal, stapte D66-staatssecretaris Gunay Uslu op en vertrokken ook CDA-minister Hugo de Jonge en CDA-staatssecretaris Marnix van Rij, waarna ook minister Kaag opstapte. Daarna vertrok de rest van het kabinet.

Het is uniek dat het kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter tijdens de begroting over het debat van komend jaar. Een meerderheid van de Kamer toonde begrip voor het besluit van Bergkamp om Baudet het woord te ontnemen. Wel klonk er kritiek op het besluit van bewindslieden om weg te lopen tijdens een debat.

SP-leider Marijnissen benadrukte dat het kabinet niet bepaalt of een debat wordt onderbroken, maar dat dat aan de voorzitter is. Ook SGP-voorman Van der Staaij uitte daar kritiek op. Het kabinet is tijdens Tweede Kamerdebatten te gast en bepaalt niet de orde. Daarom is het opmerkelijk dat bewindslieden uit eigen beweging opstappen tijdens een betoog.

Minuten nadat het kabinet wegliep uit de zaal.© Screenshot

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.