Ex-advocaat en neef van Ridouan Taghi zit zonder verdediging

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De advocaten van Youssef T., de neef en ex-advocaat van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, hebben de verdediging neergelegd. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van EenVandaag hierover. "Wij hebben dat vernomen", aldus een woordvoerder. Advocaat Yassine Bouchikhi geeft desgevraagd geen commentaar. Haroon Raza was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Dinsdag staat een nieuwe, voorbereidende zitting gepland in deze zaak. T. zal op zoek moeten naar een nieuwe advocaat. Het was aanvankelijk de bedoeling de zaak eind dit jaar inhoudelijk te behandelen, mogelijk moet dat worden uitgesteld.

Het OM verdenkt T. ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Hij zou zijn cliënt en familielid hebben geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en zou de voortzetting van diens drugshandel hebben gefaciliteerd. Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het omvangrijke liquidatieproces Marengo voor onder meer zes moorden en vier pogingen daartoe.

Verborgen camera's

Volgens het OM werkten de vermeende topcrimineel en zijn advocatenneef aan drie verschillende plannen voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping van Taghi. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Sindsdien zit hij vast.

Vorig jaar bezocht T. zijn neef tientallen keren in de EBI, in zijn hoedanigheid van advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische kwesties. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera's.

T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij had een advocatenkantoor in Utrecht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.