Brandweer van Soest en Soesterberg viert 100ste verjaardag met een eigen biertje: Het Neveltje

Mark van Arkel biedt namens de brandweer het eerste Neveltje aan, het bier dat de brandweer uitbrengt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2023.© foto brandweer soest/Eempers

Eddie de Paepe
Soest

De brandweer van Soest en Soesterberg viert volgend jaar zijn eeuwfeest met allerlei activiteiten voor de inwoners en (oud)leden van de korpsen.

De eerste jubileumactiviteit en direct al een bijzondere is het op de markt brengen van een eigen bier, Het Neveltje. De naam is ontleend aan de eerste nevelspuit die het Soester korps in 1949 in gebruik nam. Het voertuig, oorspronkelijk een Amerikaanse legertruck die werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de landing in Normandië en daar achtergelaten, is nog steeds in bezit van de brandweer. Hij komt alleen nog bij bijzondere gelegenheden op de weg.

Namens de jubileumcommissie presenteerde Mark van Arkel als de bedenker van het biertje het eerste flesje met op het etiket de oude nevel aan Thijs Duindam, voorzitter van de afdeling Soest, Baarn, Eemnes van de Koninklijke Horeca Nederland. Het jubileumbier is samen met de plaatselijke brouwerij Swarte Os ontwikkeld. Het is in verschillende horecazaken en slijterijen in Soest verkrijgbaar. Duindam hoopt dat Soest niet alleen het biertje omarmt maar het ook ziet als een opstap naar deelname aan de activiteiten.

Bijzonder trots

,,We zijn volop bezig met de voorbereiding op het honderdjarig bestaan”, aldus postcommandant Martijn Steman. ,,Zo zullen we op 3 juni een grote open dag organiseren aan de Lange Brinkweg en vieren we ons formele jubileum op 1 juli 2023”. De aftrap voor het jubileumjaar zal gegeven worden tijdens de jaarlijkse korpsavond op de post Soest in november. ,,Als korps zijn wij bijzonder trots al honderd jaar klaar te staan voor de bevolking van Soest en Soesterberg. 2023 zal een feestelijk jaar worden.””

Zowel het korps Soest als het korps Soesterberg heeft een groot historisch archief. Bij eerdere jubilea is dit archief geraadpleegd en zijn er inmiddels al twee boeken verschenen, over korps Soest (Van handpomp tot haakarm en Van haakarm tot hoogwerker) en over korps Soesterberg (De brandweer trekt er kloek op uit). Voor het eeuwfeest is de historische commissie bezig een boek over honderd jaar brandweer samen te stellen. In samenwerking met het Soester Groot Gaesbeeker Gilde zullen tijdens de Gildefeesten in 2023 ook de brandweerspelen georganiseerd worden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.