De natuur staat zondag centraal op Festival Groeneveld in Baarn

© Foppe Schut

Rudolf Hunnik
Baarn

Rondom Kasteel Groeneveld in Baarn wordt op zondag Festival Groeneveld georganiseerd. De ondertitel luidt ‘Groene geluiden’. De combinatie van klassieke muziek en natuur wordt er uitgelicht, met speciale aandacht voor water, in het bijzonder de zee.

Tijdens Festival Groeneveld kan de bezoeker verschillende culturele activiteiten bijwonen. Dat kan een concert zijn, een lezing, een dansvoorstelling of een modeshow. Maar ook kan men meedoen aan een yogasessie, een expositie in het kasteel bekijken of een kunstmarkt bezoeken.

De artistieke leiding van dit Baarns festival ligt in handen van Anastasia de Haan- Kozlova. Zij is musicus en heeft in het verleden al verschillende festivals georganiseerd, zoals Festival Gooisch Klassiek in Hilversum (2009-2012). ,,Daar werd klassieke muziek gecombineerd met onderwerpen als sport of het brein. Ik heb altijd viool gespeeld en ik wil heel graag het perspectief op klassieke muziek veranderen. Laten zien dat deze muziek niet ontoegankelijk is. Dat het breed inzetbaar is, zoals bijvoorbeeld op een festival.”

© Foppe Schut

De programma’s worden op maat gemaakt. ,,Ik ga rond de tafel met musici en dan bedenken we een thema met daarbij een programma. Waar kunnen we klassieke muziek - daar ligt het accent - mee combineren. Het zijn niet voorgeprogrammeerde klassieke concerten.” De artistiek leider benadrukt dat het festival ook speciaal voor de artiest is georganiseerd. ,,Voor een artiest is het een uitdaging om nieuwe dingen te bedenken. Dat je de gelegenheid krijgt als musicus om met nieuwe collega’s te spelen. Met musici die in een genre gespecialiseerd zijn of bepaalde dingen juist heel goed kunnen spelen. Daar krijgen artiesten hier echt de ruimte voor.”

In 2021 stond Festival Groeneveld in teken van ‘The Roaring Twenties’. Dit jaar is het thema de natuur, vandaar de ondertitel ‘Groene geluiden’. De natuur is voor veel componisten een inspiratiebron. Landschappen, de zee- of dierengeluiden vormen de basis voor belangrijke werken in de muziekgeschiedenis. ,,Een rode draad is de zee”, vertelt de violiste. Een van de concerten heeft als titel ‘Visions at sea’, wat wordt gebracht door het Belgische strijkkwartet BOHO 4. Ze laten werk klinken van componisten als Ravel en Schubert, tot moderne componisten als van de Japanse componist Joe Hisaishi’s. Van hem wordt gespeeld zijn kleurrijke en ontroerende ‘Strijkkwartet Nr. 1’. Het is een muzikaal verhaal over hoe wij omgaan met de wereldzeeën en de gevolgen van onze acties.

,,Door de bekende pianiste Lestari Scholtes, celliste Lidy Blijdorp en Peter Verduyn Lunel op fluit wordt het programma ‘Water Sprites’ gepresenteerd. Ook zij spelen een divers programma met bekende componisten en met modern werk: van Kate Moore ‘Stories for Ocean sells’ en ‘Water Sprites’ van Amy Beach. Daar doet een kunstenaar aan mee die danst met bamboestokken. Heel bijzonder.”

© Foppe Schut

Waar Anastasia de Haan zelf naar uitkijkt is de modeshow van de Nederlandse fashion designer van Armeense komaf Hratchja Howhanissian. Aan die modeshow draagt ze zelf bij door samen met het Libero Ensemble de ‘Vier jaargetijden’ van Vivaldi te spelen. ,, Hratchja is heel talentvol. Hij heeft onder andere samengewerkt met couturier Mart Visser. Hij gebruikt stoffen van bestaande kleding waarvan hij weer unieke nieuwe stukken maakt. De modellen lopen gekleed in kleding geïnspireerd op alle jaargetijden. Bovendien krijg ik een jurk aan, met alle seizoenen erop! Dan ben ik een exposant. Persoonlijk vind ik dat wel heel leuk!

Festival Groeneveld 2022. ‘Groene geluiden’ Op zondag 18 september bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Medewerking o.a. boswachter Arjan Postma, Metropole Orkest Cello’s, Feed Forward en presentator Ab Nieuwdorp. Kaarten: www.festivalgroeneveld.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.