Prestatiedruk zorgt voor ongelukkige meisjes. Terwijl ze allemaal een fijne jeugd verdienen | commentaar
© Archieffoto ANP
Het gaat niet goed met Nederlandse tienermeiden. 43 procent van de meisjes tussen de 11 en 16 jaar heeft last van gepieker, angst of depressieve gevoelens. Dat is de schokkende conclusie van een groot, vierjaarlijks onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Onderzoeker Gonneke Stevens spreekt van een ’ongekende daling in de mentale gezondheid van meisjes’. Het sluiten van scholen en het instorten van het sociale leven door corona heeft een belangrijke rol gespeeld in de harde toename van de afgelopen paar jaar, maar de trend was daarvoor ook al zichtbaar. Naast corona is de andere grote boosdoener de druk om te presteren. Die zit diep in de Nederlandse samenleving verankerd, stelt de bezorgde Stevens.
Emotioneel zwaar
De reflex van de overheid, scholen en ouders was tijdens de coronacrisis dan ook om vreselijk bezorgd te zijn om achterstanden. Voor de gevoelens van jongeren was gelukkig ook aandacht. Het was duidelijk dat het voor deze groep emotioneel een heel zware tijd was. Toch bleef de nadruk liggen op schoolwerk, achterstanden, niveau, toetsen en prestaties. Terwijl wat je op sociaal gebied op school leert, toch net zo belangrijk is.
© Archieffoto ANP
Mooie baan
Als de jongeren van nu straks volwassenen zijn, waar worden ze dan echt gelukkig van? Van een goede lichamelijke en mentale gezondheid en van een baan waar ze plezier in hebben. Dat weten ouders natuurlijk ook wel. Dus waarom dan pushen dat Julia de havo moet doen, terwijl ze die alleen maar kan door bovenmatig hard blokken en bijlessen? Ook met haar vmbo-diploma op zak kan ze een mooie baan vinden.
Jongeren zeggen dat ze veel druk voelen vanuit school. Voor leraren is er in deze kwestie een belangrijke taak. Moeten er echt zoveel proefwerken in één week en ook nog eens pal na de vakantie? Zo’n zware toetsweek is een recept voor zorgen bij leerlingen. Net als bergen huiswerk, zeker van een paar vakken op dezelfde dag.
Denk om meisjes, en jongens trouwens. Zorg goed voor ze. Niet omdat ze alleen goed kunnen presteren als ze lekker in hun vel zitten. Maar omdat ze allemaal een gelukkige jeugd verdienen, zonder stress.