’Schoon’ Eemnes ontvangt veteranen; Gemeente haalt omgekeerde vlaggen weg [update]

Met een gehuurde hoogwerker worden de vlaggen weggehaald.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Mirjam van Twisk
Eemnes

In opdracht van de gemeente Eemnes zijn woensdagochtend de 25 vlaggen die omgekeerd langs de openbare wegen in het dorp hingen weggehaald. Zo konden woensdagmiddag de veteranen uit de drie BEL-gemeenten worden onthaald in een ’schoon’ dorp.

Om half negen ’s ochtends werd op de Laarderweg aan de schoonmaakklus begonnen. Daarvoor moest ter elfder ure een hoogwerker worden ingehuurd. Alleen daarmee konden de hoog hangende omgekeerde vlaggen van het boerenprotest worden bereikt.

De gemeente kwam in actie toen dinsdag duidelijk werd dat de boeren die de vlaggen hadden opgehangen de driekleuren niet zelf naar beneden zouden halen. Volgens de gemeente was hen gevraagd dat vóór woensdag 14 september te doen. Dit met het oog op de BEL-Veteranendag die woensdagmiddag in het dorp werd gehouden. Die omgekeerde vlaggen zouden schofferend kunnen zijn voor de veteranen.

Klachten

Dat zijn ze trouwens ook voor een aantal inwoners van Eemnes, die al eerder bij de gemeente hun beklag hebben gedaan over het vlaggenprotest. Die klachten hadden niet direct resultaat omdat de gemeente de verhoudingen met de boeren in het dorp goed wil houden. Dus werden de omgekeerde vlaggen tot nu toe gedoogd.

Overigens is het niet zo dat de veteranen woensdagmiddag helemaal nergens in het dorp nog ’aanstootgevende’ vlaggen aantroffen. Alle vlaggen op particulier terrein en de papieren blauw-wit-rode stroken om de bomen langs de Wakkerendijk bleven ongemoeid. De kragen van papier om de bomen worden op een later tijdstip weggehaald. Daarvoor was woensdag geen tijd meer.

Weerzien

Als die stroken de veteranen al zijn opgevallen dan heeft dat geen invloed gehad op hun humeur. De circa 35 oud-militairen en hun hang kwamen allen in opperbeste stemming de Huis van Eemnes binnen., waar zij welkom werden geheten door de burgemeesters van Blaricum, Eemnes en Laren Zij verheugden zich zichtbaar op het weerzien met oude makkers.

Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes verrichtte de aftrap van het samenzijn. In een korte toespraak stond hij stil bij het belang van de vrede en veiligheid. Een thema dat door de oorlog in Oekraïne weer uiterst actueel is. Ook noemde hij de namen van dertien veteranen die sinds de vorige BEL-Veteranendag (in 2019) overleden zijn. Zij werden herdacht met een minuut stilte.

(Tekst gaat door onder de foto)

De BEL-veteranen werden getrakteerd op een Anjerconcert van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.© Foto STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARK

De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers verzorgde aansluitend het Anjerconcert. Voor dirigent Lute Hoekstra was dat, na dertig jaar op de bok voor het orkest, het laatste optreden. Hij gaat na ruim dertig jaar met functioneel leeftijdsontslag. De bijeenkomst in het Huis van Eemnes werd afgesloten met een borrel en de traditionele ’blauwe hap’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.