De ’geboorte van Nederland’ betekende een bloedbad voor Naarden. Gooise Meren staat stil bij historisch jaar 1572 met tentoonstelling en lezingen

De tentoonstellingsborden die nu in het Huis van de Stad staan.© Gemeente Gooise Meren

Joyce Huibers
Naarden

Het voor Nederland historische jaar 1572 wordt dit najaar in Naarden op verschillende manieren herdacht. Sinds afgelopen weekend is in het Huis van de Stad, het vroegere stadhuis, een kleine tentoonstelling over dit voor Naarden bloedige jaar te zien die op 22 september officieel geopend wordt.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de watergeuzen Den Briel innamen en zo in opstand kwamen tegen het gezag van Philips II. Het jaar 1572 is daarom het begin van de ’geboorte van Nederland’ en markeert een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Zo ook Naarden.

Gemeente Gooise Meren, Naardense culturele instellingen en een werkgroep onder leiding van historicus Henk Michielse organiseren evenementen om bij dit historische jaar en de betekenis ervan voor Naarden stil te staan. Op 1 december 1572 werd namelijk een groot deel van de bevolking van Naarden door het Spaanse leger vermoord. Het droevige lot van Naarden speelt daarom ook de hoofdrol in de activiteiten die zijn georganiseerd in gemeente Gooise Meren. Het drama in Naarden is beslissend geweest voor hoe Naarden er nu uitziet. De historici Judith Pollman, Henk Michielse en Raymond Fagel schijnen hun licht over de gebeurtenissen in een uitgebreid programma tijdens de Herdenking in de Grote Kerk in Naarden op 1 december 2022.

Daarnaast spreekt historicus René van Stipriaan (auteur van De Zwijger) op woensdagavond 26 oktober in het Huis van de Stad over Willem van Oranje, die rond 1572 een hoofdrol speelde en dé pleitbezorger was van verdraagzaamheid. Meer informatie over alle activiteiten en aanmelden kan via gooisemeren.nl/geboortevannederland. De tentoonstelling in het Huis van de Stad is ieder weekend gratis toegankelijk tot 1 december.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.