Onderscheidend en jong Adam Quartet in Rosa Spier Huis

Het Adam Quartet.© Foto Juri Hiensch.

Rudolf Hunnik
Laren

Het jonge Adam Quartet is volop in ontwikkeling. Door hun verbinding met de Nederlandse Strijkkwartet Academie krijgen ze de kans overal op te treden. Het ensemble speelt op 18 september in het Rosa Spier Huis in Laren.

De naam ’Adam Quartet’ is simpelweg afgeleid van Amsterdam, waar het viertal aan het conservatorium studeerde. Het ensemble bestaat uit Margot Kolodziej (eerste viool), Hannelore de Vuyst (tweede viool), José Nunes (altviool) en Renée Timmer op cello.

„Renée en ik spelen al tien jaar samen”, vertelt Margot Kolodziej. „Eind 2019 hebben we het kwartet opgericht. José is sinds deze januari vast lid. Hij nam de plek over van Liselot Blomaard. Zij besloot ermee te stoppen. In een vast kwartet zitten en ook nog overal solospelen is een intens bestaan.”

Het Adam Quartet volgt een tweejarige postacademisch opleiding bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). In 2020 kreeg het ensemble een stipendium van het Kersjesfonds, wat voor het ensemble een verrassing was. „Bij de audities waren er allemaal kwartetten waarvan we dachten: ’die zijn al tien jaar samen en hebben veel meer ervaring.’. We zijn gewoon gaan spelen en dachten, we zien wel. Toch zagen ze blijkbaar wat in ons. De beurs is de waardering dat je goed bezig bent om door te gaan.”

Het geld steken ze met name in lessen die ze volgen bij het NSKA om beter te worden. „Ook gaan we masterclasses volgen in het buitenland waar goede docenten zijn die ons nog meer kunnen leren.”

Het kwartet beleefde in nog geen drie jaar tijd al verschillende hoogtepunten. „Dat we deelnamen aan het ’Grachtenfestival’ vonden we een grote eer. Maar echt een hoogtepunt, en dat is misschien een beetje gek, was toen we elkaar in een van de eerste lockdowns door ons werk toch live mochten zien en eindelijk weer samenspelen. Dat zorgde voor een heel intieme tijd. We werkten heel hard en deelden onze resultaten ook op de socials. In die tijd had iedereen nog meer behoefte aan muziek en saamhorigheid.”

Tussen alle gevestigde kamermuziekensembles die Nederland telt wil het kwartet zich wel onderscheiden. „In onze programma’s spelen we altijd een strijkkwartet uit het bekende repertoire in combinatie met een onbekend of nieuw werk. Sinds Corona werken wij samen met jonge componisten die ons hun werk opsturen. In de door ons opgerichte Adam’s Composer Club kregen we veel nieuw repertoire opgestuurd. Daaruit pikten we een compositie en die speelden we dan in samenwerking met de componist.”

In Laren speelt het Adam Quartet onder meer het bekende strijkkwartet ’Strijkkwartet Opus 64 no 5’, ’De Leeuwerik’, van Joseph Haydn. Vervolgens klinkt van Giacomo Puccini ’Chrisantemi’. Dit is een jeugdwerk van de operacomponist uit 1890. Puccini schreef het ter herinnering aan de overleden hertog van Aosta Amedeo di Vavoia. „Het is niet een bewerking van iets maar een bestaand strijkkwartet. De muziek is heel emotioneel, met typisch melodieuze opera-achtige klanken.”

Van Philip Glass wordt uitgevoerd ’String Quartet no. 2’: ’Company Quartet’. „Dit duurt heel kort, nog geen acht minuten. Minimal music is heel populair bij het jonge publiek. Het is muziek die je in trance brengt. Voor ons is het niet makkelijk om te spelen, maar de uitdaging is dan het juist makkelijk te laten klinken.”

Als afsluiter brengen ze van componiste Amarante Nat het poëtische ’I listen to the ocean and all I hear is you’. „We leerden haar kennen op het conservatorium. Dit is het eerste deel van een driedelig werk dat ze schreef voor het NSKA-jubileum. Het is supermooi. Heel sfeervol. Zacht. Op de melodielijn heeft ze ook zangteksten geschreven. Haar werk is moeilijk te vergelijken en te duiden. Maar, dat is haar kracht.”

Adam Quartet speelt in de Anne Stibbe-serie op zondag 18 september in het Rosa Spier Huis om 15.00 uur. Kaarten: rosaspierhuis.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.