Ajax voegt Maurits Hendriks in nieuwe functie toe aan directie

ANP
AMSTERDAM

Maurits Hendriks treedt toe tot de directie van Ajax. De voormalig technisch directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF krijgt in Amsterdam een nieuwe functie: Chief Sports Officer (CSO).

De 61-jarige Hendriks wordt officieel tot statutair directeur benoemd tijdens de aandeelhoudersvergadering op 11 november. Het gaat om een periode van twee jaar, met een optie voor nog eens twee jaar.

De geboren Amsterdammer begint volgende week al als zogeheten titulair directielid. Hendriks gaat zich onder meer bezighouden met het versterken van de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal en de specialistische afdelingen die de voetbalselecties ondersteunen.

Alle zaken die direct te maken hebben met het eerste elftal en Jong Ajax vallen onder de directeur voetbalzaken. Na het vertrek begin dit jaar van Marc Overmars, die opstapte vanwege een affaire rond grensoverschrijdend gedrag, wordt die functie waargenomen door de technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar.

„De komst van Maurits Hendriks vormt een welkome versterking van ons directieteam”, zegt algemeen directeur Edwin van der Sar, die zelf zijn contract gaat verlengen tot de zomer van 2025. „Zijn kennis en ervaring zijn van waarde bij het verder ontwikkelen van de topsportcultuur van Ajax. Dat betreft onder meer het met de betrokken collega’s verder versterken van onze jeugdopleiding, de volgende stappen van ons vrouwenvoetbal en verschillende langetermijnprojecten, zoals het project De Nieuwe Toekomst.”

NOC*NSF

Hendriks stopte begin dit jaar na de Olympische Winterspelen van Beijing als technisch directeur van NOC*NSF. De oud-hockeycoach vervulde de functie ruim dertien jaar en stond onder meer aan de basis van het ontstaan van TeamNL, de naam waarmee sporters Nederland internationaal vertegenwoordigen.

Ajax voegt een extra functie toe aan de directie om met name aan de lange termijn te werken. „De sportieve en maatschappelijke uitdagingen waar Ajax voor staat, zijn groot”, zegt voorzitter Leen Meijaard van de raad van commissarissen. „Met Maurits Hendriks halen we veel organisatorische ervaring uit de topsport in huis. Ook brengt hij veel bestuurlijke ervaring mee. Wij zijn ervan overtuigd dat Maurits samen met de andere directieleden daarnaast een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan het cultuurprogramma voor een veilig werk- en sportklimaat binnen de hele club.”

Lees ook: Maurits Hendriks gaat aan de slag bij Ajax. De Amsterdamse voetbalclub is nog op zoek naar een naam voor zijn functie. Hij moet in ieder geval taken van Edwin van der Sar overnemen

Meer nieuws uit Ajax