Beschoten autodealer in Naarden is bekende van OM

Onderzoek bij de beschoten showroom in Naarden.© Foto Caspar Huurdeman

John van den Heuvel en Mick van Wely
NAARDEN

Het autobedrijf in Naarden waar in de nacht van maandag op dinsdag een peperdure Lamborghini werd beschoten, is van Carel Buis. Hij leverde jarenlang luxe auto’s aan de onderwereld.

Buis was in de afgelopen decennia verwikkeld in diverse rechtszaken, waarin grote criminelen een rol speelden.

De etalageruit aan diggelen, een kogelgat in een hagelwitte ’Lambo’ en een handvol hulzen. Het zag er dinsdag angstaanjagend uit bij autobedrijf Novus Auto. Van willekeurigheid lijkt geen sprake, een gerichte waarschuwing aan het adres van de eigenaar ligt meer voor de hand.

Verschrikkelijk

„Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Voor ons thuis en alle kinderen. Ik ben niet bedreigd en heb geen idee uit welke hoek dit komt”, laat Buis (73) weten. Hij was de afgelopen decennia verwikkeld in rechtszaken.

Al in de jaren negentig dook zijn naam op in een strafzaak waarin Etienne Urka, de toenmalige partner van de ’polderdon’ Klaas Bruinsma figureerde. Buis zou via zijn bedrijf Van Asselt peperdure wagens aan zware criminelen hebben verkocht en frauduleuze handelingen hebben gepleegd om ze uit de wind te houden als kopers. Buis kwam er met een schikking vanaf.

Witwassen

Een andere grote zaak was de megawitwaszaak rond zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die vele miljoenen euro’s van Willem Holleeder witwaste.

Ze waren afkomstig van de ’bankier van de onderwereld’, Willem Endstra. Paarlberg zou enkele miljoenen van topcriminelen hebben geïnvesteerd in het garagebedrijf van Buis. Dit voorjaar diende een kort geding van Buis tegen ING. Die had de handen van zijn autobedrijf afgetrokken omdat de bank de boekhouding niet kon controleren. Ook zouden er grote bedragen aan contanten zijn aangenomen door de BV van Buis die boven Novus Auto hangt. Buis verloor de zaak.

De politie Midden-Nederland onderzoekt de beschieting van de Lamborghini en het bedrijfspand.

Lees ook: Schietpartij bij autobedrijf in Naarden, etalageruiten liggen aan diggelen [update]

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.