Het Wapen van Huizen en ’t Heertje komen met eigen invulling ’Huizerdag’: palingroken en DJ’s: ’Ik mis de reuring, je moet er met elkaar iets van maken’

Hans van Gils, eigenaar Het Wapen van Huizen.© Foto Casper Bunschoten

Marjolein Vos
Huizen

Bij Café Het Wapen van Huizen en Grand Café ’t Heertje is het komend weekend feest. De Huizer horeca-ondernemers missen de Huizerdag - twee jaar geleden ging de stekker eruit - en bouwen nu zelf een feestje. Met ouderwets palingroken en het festival Huizen Goes Dutch is er voor elk wat wils.

Het einde van de Huizerdag - decennialang hét feest in Huizen - kwam voor velen onverwacht. Reden: de gemeente draaide de subsidiekraan dicht en de organiserende stichting zag zich genoodzaakt te stoppen. Alhoewel Hans van Gils (eigenaar Wapen van Huizen) alle begrip heeft voor dat besluit, vindt hij het jammer dat het zover gekomen is, en vooral, dat er niets voor in de plaats is gekomen. „Blaricum heeft de kermis, Weesp het Sluis- en Bruggenfeest, Spakenburg de Spakenburgse Dagen. Natuurlijk, wij hebben de Havendagen, maar daar heb je hier in het oude dorp niet veel aan. Dat speelt zich allemaal rond de haven af, te ver weg voor ons.”

Omdat afwachten niet echt in zijn aard zit heeft hij zelf een programma op poten gezet voor vrijdag 9 en zaterdag 10 september. „We beginnen op vrijdagavond met Huizernacht om negen uur, met een optreden van dj Eric C. Zaterdagochtend starten we om tien uur met palingroken, met zes deelnemers, allen afkomstig uit Huizen. Dus niet zo grootschalig als het NK Palingroken in Kortenhoef - fantastisch evenement trouwens - maar wij houden het klein en lokaal. Vanaf twee uur ’s middags is er muziek met DJ Marinho Manuhutu en DJ Mike Prins & DJ Double U.”

Huizen Goes Dutch

Op Plein 2000 is het zaterdagmiddag ook feest. Daar gaat om vier uur het nieuwe festival Huizen Goes Dutch van start. Op het programma staan optredens van: Danny Froger, Bob van Veen, DJ Cor, Danny Nicolay, Jeffrey Tanis, Leenderd, DJ Mike Bakker, DJ Max Majoor, Rampenplan en Baldadic Boys.

Het feestweekend mag dan niet de omvang hebben van de oorspronkelijke Huizerdag, maar gezellig wordt het wel, belooft Hans van Gils. „Ik ben heel blij met de medewerking van de gemeente. Weet je, je moet er met elkaar iets van maken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.