Ook BBB ontbeert realistisch plan voor stikstof | column

BBB is vier keer zo groot in de peilingen dan het CDA. Wacht maar tot Caroline van der Plas in de regering zit, dan kan zij ook alleen maar slecht nieuws brengen.

Zou het ooit nog goed komen met het CDA? Deze vraag kwam deze week in me op toen ik Wopke Hoekstra zag stuntelen in de Tweede Kamer. In een interview had hij gezegd dat het behalen van de stikstofdoelen best wat meer tijd mag kosten dan het kabinet heeft afgesproken. Een ingecalculeerd relletje: iedereen weet dat als een minister een afspraak uit het regeerakkoord op deze manier onderuithaalt, het politieke crisis is.

En dus kwam er een spoeddebat waarvan de uitkomst bij voorbaat al vaststond: er verandert niets aan het regeerakkoord. Het CDA heeft immers nooit om een aanpassing gevraagd. Niet zo gek: Hoekstra kijkt soms naar de peilingen en ziet dan dat BBB vier keer zo groot is. Je kunt het aantal CDA-Kamerleden na de volgende verkiezingen misschien wel op één hand tellen. Niet echt een goed moment om het kabinet te laten vallen, maar toch deden we deze week eventjes alsof het spannend was.

Een betere term is: raar. Hoekstra hield vast aan het interview én aan het regeerakkoord. PvdD-leider Esther Ouwehand zei het goed: Hoekstra moet zijn woorden uit het interview terugnemen of opstappen. Het gebeurde allebei niet en Rutte streek de hand over zijn hart, terwijl hij Mona Keijzer ooit om iets soortgelijks de laan uitstuurde. Zo zijn we in de situatie beland dat we nooit meer weten of Hoekstra praat als minister of als CDA-leider. Handig voor hem, maar niet zo handig voor de geloofwaardigheid van het kabinet en nog minder voor de vraag waar het CDA precies voor staat.

Even afpellen. Wetenschappers lieten deze week weten dat het afgelopen moet zijn met twijfel zaaien over stikstof. Op hoofdlijnen zijn de effecten van stikstof op de natuur allang bekend en dat maakt het stikstofbeleid noodzakelijk. Vervelend voor het CDA, waar men dit beleid al decennialang probeert uit te stellen. Hoekstra deed dat deze week weer eens dunnetjes over, in plaats van te doen waar we politiek leiders van middenpartijen voor hebben: beleid uitleggen, ook als het lastig is, ook als er weerstand bestaat en ook als de peilingen tegenvallen.

Als BBB na de volgende verkiezingen in de coalitie zit, zo had Hoekstra kunnen denken, moet de stikstofuitstoot nog steeds naar beneden. De uitspraken van de rechter die ingrijpen noodzakelijk maken, liggen er dan nog steeds. We zijn heel benieuwd of Caroline van der Plas dan met evenveel enthousiasme als nu met haar boerenlaarzen de varkensstallen ingaat. Vast niet: tegen die tijd heeft ze alleen nog maar slecht nieuws. Er is geen realistisch alternatief plan voor stikstof, ook niet van BBB. Het CDA zou verder moeten kijken dan wat peilingen, want juist op dit dossier zal BBB kiezers massaal teleurstellen. Aan het werk dus.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.