Sluis in Weesp dicht om water naar natuurgebieden te dwingen

Het Naardermeer.© Archieffoto

ANP
WEESP

Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft vrijdag de sluis in Weesp gesloten. Dat is nodig om voldoende zoetwater naar de kwetsbare natuurgebieden Naardermeer, Ankeveense Plassen en Spiegelplas te kunnen voeren, aldus het schap. De historische sluis in Weesp staat eigenlijk altijd open.

Het schap plaatste begin deze week vanwege de droogte noodpompen in Muiden om water uit het Markermeer te halen. Dat water moest via de Vecht naar de natuurgebieden stromen om onherstelbare natuurschade in die gebieden te voorkomen. Maar het bleek dat het zoete water via het stroompje Smal Weesp in het Amsterdam-Rijnkanaal verdween. Door de sluis in Weesp te sluiten wordt het zoete water gedwongen om in de Vecht te blijven en naar de natuurgebieden te stromen.

Voor de pleziervaart is de drukgebruikte route tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal nu niet meer mogelijk. Omvaren kan via de Amstel. Het schap raadt omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal dringend af, omdat daar veel grote binnenvaartschepen varen. Het is niet bekend wanneer de sluis in Weesp weer opengaat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.