Bruno Walrave, de grootste gangmaker aller tijden, overleden

Bruno Walrave in 2010.© Archieffoto Studio Kastermans

Nico Vink
Loenen aan de Vecht

Bruno Walrave, de grootste wielergangmaker aller tijden, is op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Loenen aan de Vecht.

De geboren Amsterdammer heeft zo’n beetje op alle wielerbanen in de wereld gereden. In zijn 53-jarige carrière werd hij vijftien maal wereldkampioen en daarnaast wist hij zesmaal de Europese titel te behalen als gangmaker op de grote motor. Hij leidde veel Nederlandse en buitenlandse wielervedetten naar de winst. Zo voerde hij Gaby Minneboo, Bert Boom, Jan de Nijs, Cees Stam en René Kos naar de wereldtitel.

De jonge levensjaren van Walrave speelden zich af rondom het Olympische stadion in Amsterdam. Hij werd lid van ASC Olympia. Als een van de weinige leden had hij nog nooit op een racefiets gereden. Daarna ook bijna niet. Hij zat al op zijn zestiende op de motor. Zijn eerste wedstrijdlicentie kreeg hij toen hij 17 werd. Insiders wisten toen al dat hij een groot gangmaker zou worden.

Daarna moest hij strijd leveren tegen nog een wereldtopper in die tijd (de jaren 70/80), tegen het koppel Cees Stam/Noppie Koch. Voormalig baanrenner Erik Geserik uit Hilversum heeft met zijn gangmaker Joop Stakenburg heel wat robbertjes uitgevochten tegen Walrave. ,,Ik vond het opvallend dat iemand die nooit zelf gefietst heeft zo goed een race met zijn renner kon aanvoelen. Daar was hij echt een topper in. Ook na zijn carrière bleef hij de baansport volgen en stak hij regelmatig de helpende hand uit op bijvoorbeeld de wielerbaan op Sloten. Zelfs toen hij slecht ter been was, kwam hij met zijn auto naar de baan toe. Hij was een heel grote”, zegt Geserik.

Meer nieuws uit Sport Regionaal