Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

De Palestijnse leider werd gevraagd naar een terroristische aanslag vijftig jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in München, waarbij een Palestijnse commando elf Israëli's doodde. Abbas was geïrriteerd en wees in een reactie de vragensteller op de vele Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers sinds 1947. "Van 1947 tot vandaag, heeft Israël vijftig massaslachtingen in vijftig Palestijnse plaatsen gepleegd, vijftig massamoorden, vijftig Holocausts en ook vandaag, elke dag, veroorzaakt het Israëlische leger doden onder de Palestijnen."

Het Berlijnse onderzoek leidt vermoedelijk niet tot vervolging, omdat de president te gast was als leider van de Palestijnen. Maar hij geniet in de Bondsrepubliek geen immuniteit als bezoekend staatshoofd. Duitsland is een van de westerse landen die Palestina niet officieel als staat erkent. Dat hebben in de wereld inmiddels 130 landen wel gedaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.