Op die vakantie werd Josie tot over haar oren verliefd | Over liefde

© Foto ANP

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Dit keer: Josie was nooit zo met jongens bezig, tot ze tijdens de zomervakantie Thomas ontmoette.

Josie was 15 toen ze haar eerste vakantievriendje had. Soms schiet hij zomaar even door haar hoofd. „We waren zo jong, het leven nog voor ons. Het is oneerlijk dat ik een toekomst kreeg en hij niet.

„Tot ik Thomas ontmoette was ik niet echt met jongens bezig. Ik deed fanatiek aan handbal en was nog even te jong om uit te gaan. Vriendinnetjes waren altijd wel verliefd op iemand, maar ik vond jongens hooguit aardig. Die zomer ging ik met mijn ouders naar Noord-Brabant. Normaal gesproken vlogen we naar het buitenland en huurden we een appartement, maar mijn vader had het doldwaze idee opgevat eens een keer helemaal back to basic te gaan. Dat viel overigens mee maar voor een stel luxepaarden was een geleende vouwwagen al een flink avontuur.

Dat begon al toen we aankwamen en mijn vader heus nog wel wist hoe je dat ding precies moest opzetten maar er gewoon even niet uitkwam. Mijn moeder riep de hele tijd dat hij iemand met een vouwwagen om hulp moest vragen maar dat vertikte hij. Gelukkig droeg het geluid op de camping ver genoeg. Een Belgische man aan van de overkant kwam aangesneld om te helpen. Samen hadden ze het zo gepiept. Om zijn gezicht te redden wilde mijn vader hem zo mannelijk mogelijk bedanken en vroeg of hij zin had een biertje te komen drinken. ’Neem de vrouw en kinderen ook mee’, zei hij. ’Dat worden dan mijn zoon en ik’, zei de overbuurman. Later die avond zou hij vertellen dat hij gescheiden was en dat zijn zoon de helft van alle vakanties bij hem was.

De zoon was dus Thomas. Even later schoven hij en zijn vader aan voor een drankje en toastjes brie. De volwassenen hadden het uitstekend naar hun zin. Thomas en ik wisten nog niet zo goed wat we moesten. ’Jongelui’, zei mijn moeder. ’Gaan jullie anders even naar de kampwinkel voor cola en extra zoutjes.’ En dus liep ik even later met Thomas over het campingterrein. Het gaf ons iets te doen. Thomas kwam er elk jaar en leidde me meteen even rond. ’Hier kun je me meestal vinden’, zei hij, toen we langs een basketbalveldje liepen. Hij bleek serieus bezig met basketbal en plotseling hadden we iets om over te praten. Daarbij waren we allebei gek van balsport in het algemeen, dus even later stonden we in de nawarmte van een zomerse dag een balletje te schieten.

Twee weken lang deden we dat elke dag. Onze ouders zaten veel samen voor de tent en wij gingen basketballen, voetballen of zwemmen. Ondertussen leerden we elkaar beter kennen en hadden we grote lol. Tijdens zo’n typische gare campingdisco-avond kreeg ik van hem mijn eerste zoen. Ik voelde hem in mijn buik. Dit kende ik niet. Niet echt. Dit was waar vriendinnen het over hadden. Ik was tot over mijn oren verliefd. Thomas en ik hebben twee jaar verkering gehad. Hij was ook de jongen waarmee ik voor het eerst naar bed ging. Ik ben nog steeds blij dat hij het was. De afstand heeft ons uiteindelijk genekt. We waren jong, allebei druk met sportwedstrijden, juist in het weekend en de treinreizen waren duur. Onze ouders, die ook contact hielden, probeerden ons zoveel mogelijk te helpen elkaar te zien maar de afstand bleef groot. We hebben er samen een punt achter gezet en nog jaren geregeld gebeld en gemaild.

Thomas is ernstig ziek geworden. Vrijwel meteen was duidelijk dat hij niet oud zou worden. Ik heb met bewondering naar hem gekeken. Hij had echt die sportersmentaliteit. Niet opgeven. Maar ja, dit gevecht was zelfs door de Hulk niet te winnen. Ik ben nog naar hem toe geweest om afscheid te nemen. We hebben eigenlijk vooral gelachen. Twee weken later was zijn begrafenis.

Ik ben inmiddels alweer jaren getrouwd met een lieve man en we hebben een zoon. Het leven is verdergegaan. Af en toe bel ik nog even met Thomas zijn vader. Hij is oprecht blij als ik over mijn leven vertel maar onder het gesprek voelen we allebei dat Thomas ook gewoon een vrouw en kinderen had moeten hebben. Ik stel me soms voor dat we elkaar allemaal zouden ontmoeten. Volgens mij zou het beregezellig zijn.”

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.