Uitspraakdatum MH17-proces wordt bekendgemaakt

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De rechtbank Den Haag maakt maandagmiddag bekend wanneer uitspraak wordt gedaan in het omvangrijke strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie vele Nederlanders, om het leven.

De rechtbank had drie dagen gereserveerd waarop uitspraak kan worden gedaan. Eerder werd al duidelijk dat de eerste mogelijkheid, op 22 september, niet gehaald gaat worden. Dan blijven de mogelijkheden op 17 november en 15 december nog over. Hoewel de kans daarop klein is, kan er altijd iets gebeuren wat van belang is voor het onderzoek waardoor ook deze data niet gebruikt kunnen worden.

Het monsterproces begon op 9 maart 2020 na jarenlang onderzoek door het internationaal onderzoeksteam JIT. Daarin kwamen vier verdachten naar voren: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie waarmee het toestel uit de lucht geschoten zou zijn. Alle vier hebben ze zich niet in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces plaatsvindt, laten zien. Poelatov laat zich als enige wel bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 vanaf Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, het toestel werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.