HCAW rekent af met DSS/Kinheim en stuit nu op regerend kampioen Amsterdam in play-offs

Dennis Burgersdijk namens HCAW in actie tegen DSS/Kinheim.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Han Monsees
Bussum

De honkballers van HCAW hadden aan twee wedstrijden voldoende om zich in een de best-of-three van het Haarlemse DSS/Kinheim te ontdoen en plaatsing voor de play-offs af te dwingen. In Bussum werd er donderdag met 11-0 gewonnen. In de uitwedstrijd van zaterdag moest er een verlenging aan te pas komen, waarin HCAW zich duidelijk de sterkere toonde: 7-10.

Donderdagavond duurde het even voordat HCAW los kwam en kreeg DSS/Kinheim zelfs de eerste kans om te scoren. Maar daarna namen de Bussumers, geholpen door een blunderend veld van de tegenpartij, het heft stevig in handen en liepen ze gemakkelijk weg. Een homerun van Kevin Dirksen maakte in de zevende inning een voortijdig einde aan de wedstrijd.

Zaterdag ging HCAW aanvankelijk door waar het twee dagen eerder was opgehouden. In de eerste drie innings overrompelden de Bussumers hun tegenstander en scoorden zes maal. Ondanks dat het daarna niet lukte verder uit te lopen, was heel HCAW er van overtuigd dat de buit binnen was. Niets bleek minder waar. Nadat DSS/Kinheim in de vijfde inning de achterstand al verkleinde tot 2-6, kwamen de Haarlemmers in de negende slagbeurt op gelijke hoogte en dreigden zelfs de winst te pakken.

Coach Danny Rombley greep in en haalde Nathan Berkel uit het buitenveld om te pitchen. Aangezien alle reserves al in het veld stonden, moest werper Lars Huijer de honneurs in het rechtsveld waarnemen.

Deze noodgrepen pakten goed uit. Berkel kwam zonder verdere schade uit de inning en hield ook in de verlenging stand, waarna Huijer, tot zijn eigen verbazing, het winnende punt binnen sloeg: „Het was niet ideaal, maar we hadden verder niemand meer op de bank. Ik nam me voor gewoon drie keer te ’maaien’ en de eerste bal kwam meteen goed op mijn knuppel. Een leuke ervaring om zo te winnen.”

Ondanks dat HCAW door veel wisselen zichzelf nog bijna in de problemen bracht, staat Rombley achter zijn keuzes: „Het moet kunnen om te wisselen, daar heb ik geen spijt van. Ik wil de jongens op de bank ook zoveel mogelijk speeltijd geven, want we moeten het met z’n allen doen en als zij geen wedstrijdritme hebben, kun je niet verwachten dat ze er staan als je ze nodig hebt.”

Over het spel van zijn team was Rombley minder tevreden, al kijkt hij liever vooruit naar de komende weken. „We speelden te veel op de ’cruise control’ en hadden veel meer punten moeten maken. In die laatste inning had de werper het moeilijk en viel alles naar de kant van DSS/Kinheim. Maar we kunnen het achter ons laten. We hebben de play-offs gehaald en gaan ons nu concentreren op de volgende wedstrijd.’’

Dat is het eerste treffen in de halve finale van de play-offs (best-of-five), die vanaf donderdag wordt gespeeld. Tegenstander is Amsterdam, dat de wildcardserie met 2-1 verloor van Neptunus, dat het in de andere halve finale opneemt tegen Twins.

Han Monsees

Meer nieuws uit Sport Regionaal