COA: ruim 200 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

ANP Producties | Bron: ANP
Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten naar schatting zeker 200 tot 250 asielzoekers komende nacht buiten slapen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zaterdag is wel geprobeerd mensen elders onder te brengen, maar dat is niet gelukt.

Mogelijk wordt de groep nog groter als er zich zaterdagavond nog meer mensen in Ter Apel melden. Een woordvoerster noemde de situatie eerder op de dag "zeer zorgelijk".

In de nacht van vrijdag op zaterdag sliepen er ongeveer veertig mensen buiten. Volgens het COA kozen ze daar zelf voor omdat asielzoekers daar soms de voorkeur aan geven.

Gestokte doorstroom

Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

De gevolgen van de gestokte doorstroom van asielzoekers laten zich al maanden het hevigst zien in het Groningse aanmeldcentrum. Dat zit al tijden overvol, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Het aantal statushouders dat versneld vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt, zo bleek deze week uit cijfers die het ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.