Hilversum maait met spoed bermen vanwege brandgevaar door droogte

Archieffoto

ANP
ARNHEM

De gemeente Hilversum gaat de bermen eerder maaien dan gepland vanwege brandgevaar door de aanhoudende droogte. Brandweer Nederland roept alle gemeenten en provincies op wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen.

Hilversum laat planten gewoonlijk zo veel mogelijk staan, om bijen te helpen. Maar vanwege het brandgevaar wordt nu eerder gemaaid dan gebruikelijk. Ook wordt het maaisel meteen weggehaald.

Het risico op natuurbranden is op dit moment fors verhoogd door de aanhoudende droogte. De bermen zijn uiterst droog, volgens de brandweer. Een vonk vanaf een weg is genoeg om een natuurbrand te veroorzaken. Daarnaast is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte. Het bluswater moet soms van ver komen.

Vonkje door klapband

Volgens Brandweer Nederland zijn afgelopen weken al verschillende bermbranden ontstaan door vonken van een klapband of een autobrand. Ook in de berm parkeren van een auto met een hete katalysator kan brand veroorzaken. Bossen, hei en weilanden die aan de bermen grenzen zijn namelijk ook gortdroog, zodat vuur vanuit een berm snel kan overslaan.

Diverse gemeenten waren al begonnen met het maaien van de bermen. Nijmegen heeft vrijdag bermen en stukken gras op vijf plekken in de stad gemaaid, omdat die direct naast natuurgebieden liggen. De gemeente Bronckhorst is vrijdag "met spoed" begonnen met het maaien van bermen bij onder meer Zelhem en Vorden. Dat is uiterlijk maandag klaar. Epe maait "op een aantal locaties binnen en buiten de bebouwde kom".

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.