Sportfondsen is, na een close finish, de nieuwe exploitant van zwembad De Lieberg en vier sporthallen in Hilversum. Personeel wordt overgenomen

De Dudok Arena op het Arenapark.© foto margot brakel fotografie

Eddie de Paepe
Hilversum

Sporfondsen heeft de exploitatie van vijf sportaccommodaties van de gemeente Hilversum - mét personeel - overgenomen van Optisport. Het gaat om zwembad De Lieberg en de sporthallen Dudok Arena, De Lieberg, Kerkelanden en De Meent.

De overeenkomst tussen de gemeente en Optisport liep per 2021 af. Door de coronapandemie kon in eerste instantie geen goede openbare (Europese) aanbesteding plaatsvinden. Daarom heeft Hilversum het contract met Optisport tijdens de pandemie enkele keren kort verlengd, uiteindelijk tot 1 augustus. Begin dit jaar is er Europees aanbesteed en daaraan deden drie partijen mee: Optisport, Sportfondsen en Yask. Met een nipt verschil is Sportfondsen als de nieuwe exploitant uit de bus gekomen, meldt de gemeente.

De exploitatie van het zwembad en de sporthallen is daarmee in handen gekomen van Sportfondsen. Daarmee zijn alle winsten én verliezen van de accommodaties voor rekening van Sportfondsen. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met twee jaar. Alle huidige medewerkers gaan mee over naar Sportfondsen. Het team zal worden uitgebreid.

(tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Karin van Hunnik (sport) overhandigt de sleutel van zwembad De Lieberg aan Bob van Soest, regiomanager Sportfondsen.© foto gemeente Hilversum/studio kastermans

Spraakwater

Sportfondsen wil gaan inzetten op groei in bezoekersaantallen in zwembad De Lieberg. Er komt een simpelere tarievenstructuur, en er komen jaarabonnementen. Eén van de opvallende nieuwe zaken is het programma ’Spraakwater’ voor mensen met achterstand in taal en zwemvaardigheid. De exploitant gaat nu met alle verenigingen en het ROC in gesprek over hun wensen en over samenwerking op het gebied van horeca, wedstrijden, toernooien, BHV en EHBO, marketing en promotie.

Zoals bekend heeft zwembad De Lieberg aan de Jan van der Heydenstraat zijn langste tijd gehad. Hilversum wil op het Arenapark een nieuw zwembad laten bouwen, dat wordt vernoemd naar de Hilversumse oud-waterpoloër Evert Kroon. Dit nieuwe binnenbad krijgt twee bassins, een peuterbad en aanvullende faciliteiten als een duikplank en een whirlpool.

Oost-Duitsland

Bij de bespreken van dit plan in de raad, vorig jaar maart, bleken de gebruikers content met de ideeën van de gemeente. Zo ook zwemvereniging Torpedo. Voorzitter Martijn Broersma uitte wel kritiek op het feit dat de (lage) bezettingsgraad van de Lieberg als referentie was gebruikt. ,,De Lieberg heeft op dit moment de charme van voormalig Oost-Duitsland”, betoogde Broersma. ,,Tel daar de calamiteiten van de afgelopen jaren bij op, dan krijg je wel het gevoel dat je daar niet voor je lol rondloopt." De vergelijking met een nieuw, modern bad op een veel gunstigere plek gaat daarom volgens de Torpedo-voorzitter volledig mank. Het college beloofde de raad nog onderzoek te gaan doen naar de (hogere) kosten van het oorspronkelijke idee (een groter zwembad, dat wél geschikt is voor waterpolo op eredivisieniveau) en naar eventuele theaterfaciliteiten.

Spaarsysteem

Sportfondsen kent een lange historie van bijna een eeuw. Het eerste Sportfondsenbad in Amsterdam-Oost is ontstaan uit een spaarsysteem om de bouw te betalen. Sindsdien is Sportfondsen uitgegroeid tot een grote landelijke organisatie die 550 sportvoorzieningen exploiteert. In onze regio gaat het om De Zandzee in Bussum en De Lunet in Naarden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.