Linkse partijen Gooise Meren willen net als Hilversum verruiming van energietoeslag aan inwoners

© STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Joyce Huibers
Gooise Meren

De PvdA en GroenLinks in Gooise Meren willen dat de gemeente net als Hilversum de energietoeslag voor huishoudens verhoogt naar 130 procent van het sociaal minimum. De partijen hebben daar vragen over gesteld aan het college.

De almaar stijgende kosten qua energie en levensonderhoud, in combinatie met de hoge inflatie, brengen steeds meer mensen in de problemen. Niet alleen minima, maar ook huishoudens met een iets hoger inkomen. Steeds meer gemeenten verruimen daarom de inkomensgrens voor de energietoeslag met 130 procent, waaronder dus Hilversum, constateren de PvdA en GroenLinks.

Voorbeeld volgen

Zij vragen burgemeester en wethouders dan ook of Gooise Meren voornemens is dit voorbeeld te volgen en op welke termijn. Daarnaast willen ze weten hoeveel aanvragen voor een energietoeslag tot op heden zijn uitgekeerd en hoeveel er zijn afgewezen. De twee partijen willen graag dat Gooise Meren de toeslag verhoogt naar 130 procent en dit dan uitvoert zoals Hilversum. Daar worden eerder afgewezen aanvragen opnieuw beoordeeld. Als deze wel binnen de nieuwe grens van 130 procent vallen, wordt de toeslag alsnog automatisch toegekend. Inwoners hoeven daarvoor niet opnieuw een aanvraag te doen.

Tot slot wordt het college gevraagd of de inflatie-ontwikkeling en de stijgende kosten voor het levensonderhoud reden voor het college zijn om het maatwerk voor minima te verruimen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.