RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldt Rijkswaterstaat woensdag na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Naar verwachting neemt de droogte tot en met zondag verder toe vanwege de wind en de hoge temperatuur.

Vorige week werd aangekondigd dat er officieel sprake was van een watertekort. Nu wordt het schaarse water volgens wettelijke afspraken verdeeld om zo dijken, veengebieden en kwetsbare natuur te beschermen. Al halverwege vorige maand dreigde een watertekort, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afgelopen woensdag werd voor het eerst sinds 2018 het zogeheten Managementteam Watertekorten (MTW) weer bijeengeroepen. Het MTW oordeelde deze woensdag dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn.

Zomerweer

Dinsdag bleek uit een monitor van Rijkswaterstaat dat de afvoer van rivierwater uit de Maas en de Rijn de laatste dagen snel is gedaald. Mogelijk wordt bij Lobith de laagste waterstand sinds het droge jaar 2018 bereikt.

Naar verwachting blijven de komende dagen tropisch warm en zal het volgens Weeronline ook volgende week, als de verwachte hittegolf voorbij is, nog "fraai zomerweer" blijven. Vanwege een oostenwind kan het kwik de komende dagen oplopen naar temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

Volgens Weeronline zal het droogterecord van 1976 voorlopig nog niet verbroken worden. Wel staat 2022 al in de top 5 van droogste jaren sinds de start van de metingen in 1906.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.