Bestelknop van Bol.com deugde niet: mogelijk grote gevolgen voor webwinkels

© Foto ANP

Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor Bol.com en andere webwinkels.

In de zaak gaat het om iemand die voor zo’n 200 euro spullen had besteld, maar ze nooit geleverd kreeg. Bol.com wilde toch geld zien en liet de zaak voor de rechter komen. Maar die heeft de vordering afgewezen en de koopovereenkomst nietig verklaard. Bol.com zou namelijk niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat met het klikken op de bestelknop een betalingsverplichting werd aangegaan.

Hotelboeking

Jurist Boudewijn Kamphuijs van juridisch adviesbureau Aliter Melius legt uit dat de rechter zich baseert op antwoorden die het Europees Hof van Justitie in april gaf na vragen van een Duitse rechtbank. Die zaak ging over een man die zijn hotelboeking weigerde te betalen aan Booking.com. Volgens het hof in Luxemburg moet op de bestelknop een goed leesbare en ondubbelzinnige vermelding van de betalingsverplichting worden aangebracht.

Bol.com heeft zijn bestelknop inmiddels aangepast naar „bestellen en betalen” in plaats van „bestelling afronden”, zodat het voor consumenten duidelijker is dat zij een betalingsverplichting aangaan. Een woordvoerster laat weten dat de webwinkel werd verrast door de antwoorden van het Europese Hof van eerder dit jaar.

Betalen

Volgens haar is de juridische wereld ook nog verdeeld over hoe strikt de antwoorden van het Europese Hof moeten worden geïnterpreteerd. „In onze visie is het voldoende duidelijk dat een consument een betalingsverplichting aangaat op het moment dat er op „bestelling afronden” wordt geklikt, ook gezien dit bij vrijwel al onze 13 miljoen klanten goed gaat”, benadrukt ze verder.

Kamphuijs denkt evenwel dat de uitspraak in Amsterdam grote gevolgen kan hebben. Volgens hem voldoen meer webwinkels met hun bestelknop niet aan de wettelijke verplichtingen. Iedereen die ook nog een rekening heeft openstaan bij Bol.com of een andere webwinkel, raadt hij aan niet zomaar tot betalen van het volledige openstaande bedrag over te gaan. De jurist denkt dat dit vonnis anderen een goede kans biedt om hun gelijk te halen bij de kantonrechter.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.