Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

ANP Producties | Bron: ANP
Brunswick

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

De 36-jarige en 66-jarige witte mannen zijn twee van de drie verdachten. De derde is de eveneens witte buurman William Bryan van 52 jaar oud. Hij hoort zijn straf ook op maandag. De verdachten werden eerder al veroordeeld. In januari kregen ze alle drie ook al een levenslange celstraf. De drie verdachten beriepen zich tevergeefs op zelfverdediging en zijn in beroep gegaan tegen de eerdere uitspraak.

Tijdens de eerste federale hoorzitting vroeg Marcus Arbery, de vader van de vermoorde man, de rechter om de jongere McMichael te veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf. "Deze drie duivels hebben mijn hart in stukken gebroken. Het kan niet worden gerepareerd", zei Marcus Arbery tegen de rechtbank. Ook richtte hij zich tot de drie verdachten: "Jullie haten zwarte mensen."

Geen bewijs gevonden

Arbery was op een middag in februari 2020 door een wijk in Brunswick aan het hardlopen, toen de McMichaels besloten hun geweren te pakken, in een pick-uptruck te springen en de achtervolging in te zetten. Ze vonden dat Arbery er verdacht uitzag en er waren recentelijk veel inbraken geweest, stelden ze. Hun buurman Bryan voegde zich bij hen in zijn eigen pick-uptruck. Met zijn mobiele telefoon filmde hij hoe Travis McMichael van dichtbij met een jachtgeweer op de ongewapende Arbery schoot. De video van het incident verscheen maanden later op sociale media.

Er is nooit enig bewijs gevonden dat Arbery in verband brengt met inbraak of diefstal in de bewuste woonwijk.

De dood van Arbery was een van de gevallen die in de zomer van 2020 in de Verenigde Staten en daarbuiten massale protesten aanwakkerde tegen raciaal onrecht en politiegeweld. Het bekendste geval was de dood van de zwarte man George Floyd uit Minneapolis, Missouri.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.