Provincie Noord-Holland gaat protestvlaggen langs en boven N-wegen verwijderen, want ze kunnen ’tot onveilige situaties leiden’

Een omgekeerde Nederlandse vlag aan een lantaarnpaal.© Foto ANP

Hedzer Faber
Haarlem

De provincie Noord-Holland gaat protestvlaggen langs en boven N-wegen weghalen.

De provincie spreekt in algemene zin van het ’weghalen van potentieel gevaarlijke materialen om veiligheidsredenen’. Hieronder vallen ook vlaggen. Dit doet de provincie vanwege de verkeersveiligheid, meldt Noord-Holland in een verklaring.

’Ook de provincie Noord-Holland vindt vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar vindt ook dat de manier waarop die mening geuit wordt niet mag leiden tot gevaarlijke situaties. Materiaal dat op de weg kan vallen, kan leiden tot onveilige situaties.’

Schrikreactie

Op veel plaatsen, met name in het landelijk gebied, zijn Nederlandse vlaggen op de kop gehangen langs doorgaande wegen als onderdeel van het boerenprotest. Provincie Zuid-Holland maakte eerder melding van een grote gescheurde vlag die terecht kwam op een auto.

Een automobilist die met tachtig kilometer per uur over de weg rijdt, kan dan in een schrikreactie een ruk aan stuur geven en zo zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengen, redeneert de provincie.

Om deze reden haalt de provincie materialen weg die zijn opgehangen aan bruggen en van lantaarn- en stoplichtpalen langs de provinciale wegen. Ook worden materialen verwijderd die camera’s blokkeren of verkeersborden aan het zicht ontnemen. Dit kan namelijk ook leiden tot gevaarlijke situaties.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.