Kansas kiest in grote meerderheid voor behoud abortusrechten

ANP Producties | Bron: ANP
Kansas City

De kiezers in de Amerikaanse staat Kansas hebben dinsdag een amendement afgewezen dat het recht op abortus uit de staatsgrondwet zou hebben geschrapt. Ook zou de voorgestelde wetswijziging een einde hebben gemaakt aan overheidsfinanciering voor abortus.

Daarmee laten de kiezers in Kansas tevens een beslissing van het hooggerechtshof van de staat uit 2019 in stand, waarin het recht op abortus werd geschaard onder de Kansas 'Bill of Rights' - dus vastgesteld als een grondrecht. Het amendement werd in ruime meerderheid weggestemd: 65 tegen 35 procent.

Kiezers in Kansas waren de eersten in de VS die zich rechtstreeks konden uitspreken over abortusrechten sinds het Hooggerechtshof in Washington eind juni de abortusbeschermingen in Roe vs. Wade vernietigde. De uitslag betekent een grote nederlaag voor anti-abortusactivisten in Kansas en elders in het land.

President

President Joe Biden zei in een reactie blij te zijn met de uitslag in Kansas. "Mensen gingen in recordaantallen naar de stembus om zich uit te spreken tegen een abortusverbod. Deze uitslag maakt duidelijk wat we al wisten: de meerderheid van de Amerikanen is er voorstander van dat vrouwen toegang krijgen tot abortus en het recht hebben om beslissingen te nemen over hun gezondheid."

Vier andere staten - Alabama, Louisiana, Tennessee en West Virginia - hebben de afgelopen tien jaar wel grondwetswijzigingen aangenomen die het recht op abortus uit hun grondwet schrapten. Die amendementen bleken van cruciaal belang om de toegang tot abortus te beperken in het post-Roe-tijdperk. Zo ver zal het dus in Kansas, een door Republikeinen bestuurde staat, niet komen.

In november stemmen Kentucky en Montana over vergelijkbare anti-abortusamendementen, terwijl de door Democraten geleide staten Californië en Vermont juist zullen stemmen over amendementen die het recht op abortus in hun staatsconstituties verankeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.