Woningvoorraad: Nederland telt vooral rijtjeshuizen

Nederland is rijtjeshuizenland© archieffoto

Merlin Mulder
Amsterdam

Rijtjeshuizen domineren het Nederlandse straatbeeld. Vooral Zuid-Holland telt er naar verhouding veel. Maar ook in Noord-Holland bestaat een groot deel van de woningvoorraad uit rijtjeshuizen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat naar de huidige woningvoorraad keek tot begin vorig jaar.

In Nederland stonden vorig jaar 3,4 miljoen rijtjeshuizen, dat is 42 procent van de landelijke woningvoorraad. Hier vallen volgens CBS woningen alle huizen onder die een blok zitten met ten minste drie andere woningen. De meeste staan in Zuid-Holland: in totaal 683.000. Dat is veertig procent van de woningvoorraad in deze provincie. Noord-Brabant komt daarna en telt 559.000 rijtjeshuizen. Op plek drie staat Noord-Holland, met in totaal 516.000 rijtjeshuizen.

Acht miljoen

Begin dit jaar telde Nederland in totaal bijna acht miljoen woningen, waarvan dus een groot deel uit rijtjeshuizen bestaat. 36 procent van de woningvoorraad zijn woningen die onder de noemer ’meergezinswoning’ vallen. Dit zijn onder meer appartementen of bijvoorbeeld beneden- en bovenwoningen. Dertien procent van de woningen was begin 2021 vrijstaand en negen procent was twee-onder-één-kap.

Appartementen

Noord-Holland telde begin vorig jaar ruim 1,3 miljoen huizen en Zuid-Holland telde er ruim 1,7 miljoen. De meeste appartementen, flats en andere meergezinswoningen staan in Noord-Holland en Zuid-Holland. Het aandeel vrijstaande woningen is in deze provincies juist vrij laag (zeven procent en vijf procent).

In Drenthe en Friesland zijn naar verhouding juist weer veel vrijstaande woningen. 29 procent van de voorraad in beide provincies bestaat uit vrijstaande woningen. Hier heb je naar verhouding veel minder appartementen en flatgebouwen.

De huidige woningvoorraad is ontstaan doordat er vele jaren verschillend werd gebouwd. Daarnaast zijn er bepaalde type woningen gesloopt, opgesplitst of juist samengevoegd. Zo’n 1,5 miljoen woningen (dat is negentien procent van de landelijke voorraad) is vooroorlogs. Een op de vijf vooroorlogse woningen is vrijstaand.

Opgeleverd

Dat Nederland een rijtjeshuizenland blijkt te zijn, komt vooral door de bouwontwikkelingen tussen 1945 en 2005, aldus CBS. Toen zijn er voornamelijk veel van dit soort woningen opgeleverd, vooral in de periode 1965 tot 1985.

De nieuwste woningen, die van 2005 tot 2021 zijn gebouwd, zijn vooral appartementen en andere meergezinswoningen. Zo’n 47 procent van de woningen die in die periode opgeleverd zijn, zijn onder meer meergezinswoningen. Vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen worden steeds minder vaak gebouwd. In de bouwperiode 1965-1985 werden dit soort woningen al minder vaak opgeleverd, en woningen die na 2005 zijn opgeleverd waren nog minder vaak vrijstaand of twee-onder-één-kap.

Woonwensen

Uit onder meer gegevens van makelaarsvereniging NVM blijkt dat er momenteel vooral veel appartementen gebouwd worden. Dit komt omdat er veel binnenstedelijk gebouwd wordt vanwege ruimtegebrek. Daarnaast zijn appartementen vaak kleiner qua oppervlakte en daarom goedkoper.

Maar deze meergezinswoningen passen niet helemaal bij de huidige woonwens van de gemiddelde huizenzoeker, liet NVM al eerder weten. De meeste huizenzoekers willen namelijk graag een woning op de begane grond, het liefst met een tuin. De vele rijtjeshuizen die Nederland rijk is, passen wat dat betreft beter bij de woonwens van een groot deel van de huizenzoekers dan de nieuwbouwappartementen.

Zoek in de onderstaande kaart naar de cijfers van jouw gemeente:

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.