Eemnes worstelt met omgekeerde vlaggen. ’Het is een spagaat, maar wij willen niet recht tegenover de boeren komen te staan’

© Margot Brakel Fotografie

Mirjam van Twisk
Eemnes

„Het is een spagaat”, verzucht wethouder Theo Reijn op de vraag wat het gemeentebestuur van Eemnes gaat doen nu de omgekeerde vlaggen in het dorp niet zijn weggehaald. Reijn hoopt afspraken te kunnen maken met de boeren. Tot die tijd krijgt het blauw-wit-rood de ruimte.

Vorige week meldde de wethouder dat verantwoordelijke boeren in het dorp tot uiterlijk maandag zouden krijgen om de omgekeerde vlaggen langs de wegen weg te halen. Dit naar aanleiding van klachten van inwoners die zich storen aan het ’misbruik’ van de Nederlandse driekleur. Aan de oproep van Reijn werd geen gehoor gegeven, dus stond de gemeente voor de vraag: ’Hoe nu verder?’

„Wat wij absoluut niet willen is recht tegenover de boeren te komen staan. Dat wil de gemeenteraad niet en dat wil het college niet. Als wij die vlaggen nu weghalen, dan getuigt dat niet van begrip. En het doet geen recht aan de motie waarin de raad vorige maand unaniem zijn steun aan de boeren uitsprak. We hebben de boeren hard nodig, want wie gaat anders onze mooie polder onderhouden?”

Harde afspraken

De omgekeerde vlaggen in Eemnes blijven nog wel even wapperen.© Margot Brakel Fotografie

Dus heeft het college besloten er voorlopig geen halszaak van te maken. Reijn: „Ik heb al ergens 1 september genoemd als uiterste datum waarop de vlaggen weg moeten zijn, maar die datum is niet keihard. Harde afspraken maak je samen. Daarom wil ik in gesprek met de boeren. Ik snap hun onrust, maar het moet toch mogelijk zijn er als redelijke mensen in overleg met elkaar uit te komen.”

„Kijk, die vlaggen moeten eens weg. Al is het maar omwille van de verkeersveiligheid. Als het in het najaar gaat regenen en waaien, dan worden die vlaggen vodden en gaan een gevaar voor het verkeer opleveren. Bovendien moet we als gemeentebestuur ook oor hebben voor de mensen die zich ergeren aan die omgekeerde vlaggen.”

Op de vraag of de geloofwaardigheid van de gemeente niet onderuit wordt gehaald door nu niets te doen, zegt de wethouder dat dat lastig ligt. „Het blijft een spagaat. Ik vertrouw er maar op dat we erin zullen slagen om samen afspraken te maken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.