Eemdijk-speler slikt wéér tong in, oefenduel met IJsselmeervogels voortijdig gestaakt

Spelers van Eemdijk schermen de roerloos op de grond liggende Klaas Bout met een menselijk schild af voor het publiek.© Foto Mediahuis

Robert Toret
Bunschoten

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Eemdijk en IJsselmeervogels haalde zaterdagmiddag het einde niet. Het treffen werd twintig minuten voor tijd, bij een verrassende 4-3 voorsprong voor de thuisploeg, gestaakt nadat Eemdijk-speler Klaas Bout en IJsselmeervogels-verdediger Pim ten Have bij een luchtduel hard met de hoofden tegen elkaar botsten. Eerstgenoemde verloor daarbij niet alleen het bewustzijn maar slikte ook zijn tong in. Door adequaat handelen van de medische staf van Eemdijk en enkele van zijn teamgenoten kon erger worden voorkomen en uiteindelijk verlieten beiden weliswaar per ambulance maar bij kennis sportpark De Vinken.

De schrik zat er niettemin goed in op de thuishaven van de Diekers, waar veel Spakenburgers getuigen waren van de oefenderby tussen beide dorpsgenoten. In een levendige wedstrijd vielen de doelpuntjes als rijpe appeltjes en de sfeer was uiterst ontspannen. Die sloeg in de 74ste minuut echter letterlijk in één klap volledig om: bij een kopduel aan de zijlijn, pal voor de dug-out van Eemdijk, kwamen Bout (30) en Ten Have (25) keihard met de hoofden tegen elkaar. Beiden storten ter aarde en bleven roerloos op de grond liggen. De paniek was meteen groot. Waar Ten Have al vrij snel weer bij kennis kwam en volkomen groggy op zijn benen werd geholpen, was zijn onfortuinlijke tegenstander er slechter aan toe. Bout, die plat op zijn rug landde, bleek zijn tong te hebben ingeslikt. Levensgevaarlijk, want als dat euvel niet snel verholpen wordt, kan dat leiden tot verstikking. Gelukkig wist de medische staf van Eemdijk Bout snel te stabiliseren, waardoor hij weer lucht kreeg. Het duurde nog wel enige tijd voordat hij weer bij kwam. Uiteindelijk verliet hij het veld op een brancard, onder begeleiding van het toegesnelde ambulancepersoneel. Beide spelers werden - vermoedelijk met zware hersenschuddingen - overgebracht naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, waar ze een nachtje ter observatie moeten blijven.

Opvallend: voor Bout, die eigenlijk al geen deel meer uitmaakt van de selectie van Eemdijk maar wegens personele problemen aansloot voor het duel met de ’Rooien’, was het niet de eerste keer dat hij dit meemaakte. Op 31 maart 2018 overkwam hem op bezoek bij SC Genemuiden exact hetzelfde. Ook toen zorgde snel handelen van omstanders ervoor dat de schade beperkt bleef.

Later meer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal