Vrouw klimt op dolfijn die door strandgangers terug in zee Zandvoort geholpen wordt

ANP
Zandvoort

Een zwemmende vrouw is dinsdag op de rug van een (spitssnuit)dolfijn geklommen, die door strandgangers van het Zandvoortse strand juist terug de zee in was geholpen. De vrouw heeft zich woensdagmiddag bij de politie gemeld.

„We gaan met haar in gesprek”, zo zegt de politie, die eerder op woensdag liet weten naar de vrouw op zoek te zijn. Er wordt onderzocht of het strafbaar is wat de vrouw deed.

De actie van de vrouw was vastgelegd en de videobeelden gaan rond op internet. Het dier dreigde aan te spoelen, maar badgasten bij Zandvoort konden de spitssnuitdolfijn keren richting de zee.

Toen de spitssnuitdolfijn eenmaal los van het zand was en weer in de goede richting zwom, pakte een vrouw een aantal meter verderop in het water haar moment. Met haar armen pakt ze de walvis vast en door een been eroverheen te slaan, wilde ze zich laten meevoeren met het dier. Met een „doe eens even normaal”, probeerden de omstanders haar van het dier af te krijgen. Daarna kon de dolfijn zijn weg proberen terug te vinden richting de diepe oceaan.

In totaal waren er drie spitssnuitdolfijnen waargenomen. Eerder op woensdag liet stichting SOS Dolfijn weten dat de dieren „gelukkig” nog niet zijn teruggevonden. „Dat betekent niet dat de dieren uit de gevarenzone zijn. Als ze nog eens aanspoelen, zijn ze ten dode opgeschreven”, vertelt een woordvoerster van SOS Dolfijn. De organisatie hoopt dat spitssnuitdolfijnen hun weg terugvinden naar de diepe oceaan.

De video van de bizarre actie verscheen dinsdagavond op Dumpert en is inmiddels al bijna 270.000 keer bekeken.

Lees ook: SOS Dolfijn: strandgangers duwen spitssnuitdolfijn richting zee

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.