Kees den Tex uit Naarden pakt bronzen plak tijdens Internationale Wiskunde Olympiade. Leerling Gemeentelijk Gymnasium Hilversum in de prijzen

Van links naar rechts: Jelle, Casper, Kees.© Foto Wiskundeolympiade.nl

Eddie de Paepe
Naarden, Hilversum

Kees den Tex uit Naarden heeft een bronzen plak in de wacht gesleept tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade in Oslo. De 18-jarige leerling van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum behaalde 25 punten.

De Internationale Wiskunde Olympiade is ’s werelds meest prestigieuze wiskundewedstrijd. Na twee jaar van coronabeperkingen konden dit jaar weer meer dan honderd landenteams bijeenkomen, in Oslo in Noorwegen. Op twee achtereenvolgende dagen kregen de scholieren steeds drie opgaven voor hun kiezen die ook voor professionele wiskundigen erg lastig kunnen zijn. Zij kregen vier en een half uur de tijd om de opgaven op te lossen, waarbij voor elke opgave zeven punten te verdienen waren.

De Nederlanders deden het goed. Casper Madlener (17) van het Leo Kannercollege in Leiden werd met 37 van de 42 punten negentiende van de wereld, ruimschoots voldoende voor een gouden medaille. Kees den Tex en Jelle Bloemendaal (18, uit Hooglanderveen) van het Corlaer College in Nijkerk behaalden elk een bronzen plak, terwijl de andere drie deelnemers ieder met een eervolle vermelding naar huis gingen. Een eervolle vermelding wordt gegeven aan de deelnemers die geen medaille hebben gehaald, maar wel minstens een van de zes opgaven foutloos hebben opgelost. Het drietal had er ieder zelfs twee of drie opgelost.

(tekst gaat verder onder de foto)

In totaal namen 589 scholieren deel, waarvan de beste 44 een gouden medaille, de 101 besten daarna een zilveren en de volgende 140 deelnemers een bronzen medaille kregen. Bij de officiële sluitingsceremonie hebben de winnaars hun medaille in ontvangst genomen. De wedstrijd is gewonnen door China, gevolgd door Zuid-Korea en de Verenigde Staten; Nederland is met in totaal 145 punten 40e van de 104 deelnemende landen geworden.

Lees ook: De zeventienjarige Kees den Tex uit Naarden doet namens Nederland mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade: ’Ik vind de abstractie van wiskunde mooi’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.