Verdachte Pool in moordzaak Peter R. de Vries blijft in de cel

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De 27-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft zijn voorarrest met negentig dagen verlengd.

Krystian M. uit Polen werd op 4 juli aangehouden in zijn cel in de penitentiaire inrichting in Lelystad. Diezelfde dag werden ook in Spanje en op Curaçao twee mannen opgepakt. Zij zijn inmiddels alle twee in Nederland en zitten ook vast.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later. De twee vermoedelijke uitvoerders van de moord werden kort na de aanslag opgepakt. Tegen hen heeft het Openbaar Ministerie in juni een levenslange celstraf geëist. De rechtbank zou afgelopen donderdag uitspraak doen in hun zaak, maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het OM stuurde vorige week verklaringen van een beschermde getuige in, die nog niet in het dossier zaten. Volgens de rechtbank kunnen deze stukken van belang zijn voor haar oordeel in de zaak. Ook moeten de advocaten van de twee verdachten, Delano G. en Kamil E., de kans krijgen om op basis van het nieuwe materiaal nader onderzoek te vragen.

De drie nieuwe aanhoudingen komen voort uit het onderzoek van de landelijke recherche naar de opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de moord. Justitie verdenkt Krystian M. ervan dat hij de vermoedelijke uitvoerders rechtstreeks heeft aangestuurd. Hij zat vast in verband met een liquidatiepoging in Zeewolde in oktober vorig jaar.

Het vermoeden bestaat dat de moord op De Vries te maken heeft met diens rol als vertrouwenspersoon in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin als hoofdverdachte Ridouan Taghi terechtstaat. Eerder werden al de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.