Moeder, wat is het heet! En het wordt nog erger als we bezwijken voor Poetin | Commentaar

Rens Koldenhof

We hadden er 75 jaar op moeten wachten. Zo uitzonderlijk was de verbreking van het hitterecord in 2019. Drie jaar later voorspellen weerdeskundigen dat het er deze week wel eens opnieuw aan zou kunnen gaan. Na drie jaar al. Beangstigend snel.

De hitte heeft Europa in de greep. Spanje en Portugal kregen al een voorproefje. Daar bezweken de afgelopen dagen al honderden mensen. Frankrijk worstelt met allesverwoestende bosbranden en zelfs in Engeland verwacht men de veertig graden barrière de komende week te slechten. In het land is daarom voor het eerst in de geschiedenis code rood wegens hitte afgekondigd. De hitte van nu steekt schril af bij de wateroverlast die vorig jaar dood en verderf zaaide in delen van Europa. Ook toen werden weerrecords gebroken. We kunnen er daarom echt niet meer omheen. De klimaatverandering is volop gaande en gaat gepaard met buitengewoon onaangename weersverschijnselen. En hoewel de paraplu die de ANWB ons aanraadt helpt om zowel koel als droog te blijven, accentueert deze vooral onze machteloosheid tegen het natuurgeweld.

Er moet snel iets fundamentelers gebeuren om het tij nog enigszins te keren. En juist daarom komt de middeleeuwse landhonger van Poetin ons bijzonder slecht uit. Met zijn besluit om van fossiele brandstoffen een wapen te maken heeft hij Europa stevig bij de kladden. Terwijl de noodzaak onze energiehonger te stillen op een duurzame wijze indringender dan ooit onder onze neus gedrukt wordt, zijn regeringen in heel Europa nu juist bezig de kolencentrales weer hoger op te stoken. De angst voor een koude winter overtreft kennelijk die voor een warme of kletsnatte zomer.

Wanneer we dinsdag geen verkoeling meer kunnen vinden onder onze parapluutjes en de wandelaars van de Driedaagse nog een dagje op de camping blijven feesten, moeten we nog eens nadenken of onze terugkeer naar oude fossiele brandstoffen echt noodzakelijk is. Is het niet veel beter met een extra trui aan als een speer windmolenparken en zonneweides te bouwen? En laten we ook met het oog op de langere termijn investeren in waterstofenergie en kernenergie. Laat Poetin ons geen zelfbereide kool stoven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.