Voorarrest verdachte moord Peter R. de Vries verlengd

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De 26-jarige man die begin vorige week in Spanje is aangehouden in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries wordt verdacht van betrokkenheid bij die aanslag en deelname aan een criminele organisatie. De man is woensdag overgeleverd aan Nederland, zijn voorarrest is vrijdag met twee weken verlengd.

In een vrijdag door de Spaanse politie vrijgegeven video is te zien hoe de man werd gearresteerd en vervolgens op het vliegtuig is gezet.

Aan de verdachte zijn beperkingen opgelegd, dat wil zeggen dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Die beperkingen gelden ook voor de verdachte die eveneens op 4 juli op Curaçao is opgepakt. Zijn voorarrest is begin deze week met negentig dagen verlengd. Diezelfde dag is ook de 27-jarige Pool Krystian M. aangehouden in zijn cel in de penitentiaire inrichting in Lelystad.

Levenslang

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later. De twee vermoedelijke uitvoerders van de moord werden kort daarna opgepakt. Tegen hen heeft het Openbaar Ministerie in juni een levenslange celstraf geëist. De rechtbank zou afgelopen donderdag uitspraak doen in hun zaak, maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het OM stuurde vorige week verklaringen van een beschermde getuige in, die nog niet in het dossier zaten. Volgens de rechtbank kunnen deze stukken van belang zijn voor haar oordeel in de zaak. Ook moeten de advocaten van de twee verdachten Delano G. en Kamil E. de kans krijgen op basis van het nieuwe materiaal nader onderzoek te vragen.

De drie nieuwe aanhoudingen komen voort uit het onderzoek van de landelijke recherche naar de opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de moord. Justitie verdenkt Krystian M. ervan dat hij de vermoedelijke uitvoerders rechtstreeks heeft aangestuurd. Hij zat vast in verband met een liquidatiepoging in Zeewolde in oktober vorig jaar.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.